Trabzon bütün siyasi partiler için önemli bir şehirdir.

Konumu, tarihi, kültürü, siyasi duruşu, lobisi, etkinliği, ruhu, Doğu Karadeniz’in merkezi olması, ağabeyi, bölgenin lokomotif gücü Trabzon’a böyle bir misyon üstlendirmiştir.

Demokrasi tarihimize baktığımızda Trabzon Cumhuriyet Hükümetlerinin hemen hemen hepsinde bakan ve başbakan da bulundurmuştur.

***

İktidara hangi parti gelirse, bakanlıkla ilgili dağıtım yaptığında Trabzon bu anlamda kontenjanı olan bir şehirdir.

Trabzon’un bir ilginç özelliği de kalkınırken çevresindeki illeri de kalkındırıyor olmasıdır.

Çevresindeki il’lerin yatırım anlamında Trabzon ile yarışmaları, rekabet içinde olmaları, Trabzon’a da onlara da kazandırmaktadır.

Böyle bir kenti başka bir ülkede ya da Türkiye’de yoktur.

Kalkınırken komşu illeri de kalkındırsın.

Örnek, Trabzon’dur.

Hal böyle olunca, siyasi otorite, irade Trabzon’a yürütmede bir sorumluluk yükler.

Taaaaa, Cumhuriyetten bu yana öyle.

İstisnalar elbette olmuştur.

Süresi kısa tutulmuştur.

Kısa süre Trabzon’a ülkeye bölgeye ve çevresine de büyük zarar vermiştir.

***

Ve Trabzonlu şunu bilir.

Sandık başına gittiğimde tercih ettiğim parti iktidara gelirse, Ankara’ya gönderdiğim, göndereceğim vekillerden biri mutlaka bakandır.

Bu özgüven Trabzonluluğun önemli bir özelliğidir de.

Şimdi, gelelim zurnanın zırt dediği yere.

AK Parti 2002’den bu yana iktidarda.

Trabzon’a kurduğu ilk hükümette bakan vermedi. Çok da sıkıntısını çekti. Sonra, peşi sıra bakanlıklar geldi. AK Parti’de sosyal siyasal ve konjektürel olarak Trabzon’a bakan gerekli zorunluluğunu hissetmiş. Son dönemde ise bu zorunluluğu özel durumlardan dolayı yerine getirmemiş.

***

Şimdi, Türkiye 7 Haziran seçimlerine hazırlanıyor.

AK Parti; Yeni Türkiye ve yeni anayasa şiarı ile sahaya iniyor.

MHP ve CHP, bilinen politikalarında çok köklü değişiklikler yapmadan, AK Parti’nin tahribatını onaracağını söylüyor.

Yani, 7 Haziran’da kim iktidara gelecekse yeni bir dönem olacak.

Bu dönemde Trabzon şehir olarak nasıl bir rol alacak.

MHP ve CHP’nin milletvekili aday sıralamasında parti içi dengelerde güçlü iki isim olacak.

Muhtemeldir ki, MHP’de Koray Aydın, CHP’de PM’si üyesi, ön seçimi değiştirerek merkez yoklaması getiren Volkan Canalioğlu ilk sıraya konacak.

Ve CHP ya da MHP iktidara gelirse, Aydın da Canalioğlu da bakandır. Hatta, ikisi koalisyon olursa Trabzon’un iki bakanı da olabilir ki, bunun örneği vardır.

ANASOL-D koalisyonunda Hikmet Sami Türk ile Eyüp Aşık aynı hükümette Trabzon’un bakanı olarak yer aldı.

MHP ve CHP’de durum bu kadar netken;

AK Parti’de değil.

***

İlk kez AK Parti 7 Haziran sonrası Trabzon’dan milletvekili seçerken, bakan da seçecek kanaati oluşturacak bir aday profili hem çok hem yok gibi.

Ya da şöyle diyelim.

Bu anlamda güçlü isimler var da kim, sıralamada yer alacak seçilebilecek sıraya konacak, listeyi sürükleyecek. Bu belli değil. Tahminleri herkes kendine göre yapıyor. Artık AK Parti’de kitle partisi oldu bundan dolayı.

Baksanız ya aday adaylarının profillerine.

Aday bolluğu insanı zorladığı gibi,  bakan olabilirliliğine ihtimal verilenlerin konektürel sorunları, tahmini zorluyor.

Peki, nedir bu konjektürel sorunlar?

Önce, milletvekili aday adayı olup, bana göre bakan seçilebilecek ihtimali olanlara bir bakalım.

Şeref Malkoç, Mehmet Atalaya, Adnan Günnar, Muhammet Balta, Eyüp Aşık, Mazhar Yıldırımhan.

Bu 6 isimden biri liste başı olursa, bakanlığı kesin gibi görünse de hani konjektürel handikapları var dedik ya o nedenle Trabzon sıkıntı yaşayabilir.

Bu 6 ismin konjektürel handikaplarına bakalım.

Şeref Malkoç: Partiye geldiği ana damar hareketin, bakanlar kurulunda bir kontenjanı illaki olacak. Bu kontenjanının kullanılmasında sıra kendisine ancak ilk sırada yer alırsa, gülebilir. Referansları çok sağlamda olsa ilk sırada olması gerekiyor. O zaman şansı bu anlamda diğerlerinden bir adım öndedir.

***

Mehmet Atalay: Trabzon’dan çok Ankara kulisleri O’nu kesin bakan olarak görüyor. Bu nokta gücü olduğunu gösteriyor ancak lokal olarak Trabzon’da teşkilatın tam içinden gelmediği için şansı azalıyor.

***

Adnan Günnar: Belki de görünürde en şanslı isimler arasından en şansız biri. İlk sıra zor, bu zor ihtimal, teşkilattan gelme  avantajını da zora sokuyor.

***

Muhammet Balta: Bakanlıkla ilgili adı geçen 6 isim arasından öne çıkan en avantajlı isim. Teşkilatın Trabzon özelindeki nabzını biliyor. Davutoğlu ekibine yakın. Ak Saray’ı da bildiği tanıdığı isim. Listenin birinci sırası hariç seçilebilecek sırasında yer alıp Ankara’ya gittiğinde bakan olarak atanması yüksek olasılık.

***

Eyüp Aşık: Siyasi hayatı, bu kulvarın her alanında gündem belirlemedeki başarısı, risk almada korkusuz olması, AK Parti’nin önemli kanadı olan liberal muhafazakar yapıya çok yakın olması, sürpriz bir şekilde adaylık başvurusu ile sonuçlandı. Bu adaylık başvurusu ile işi şansa bırakmayacağı yönündeki genel kanıdan hareketle bakıldığında, çok adım önde. Handikapı, AK Parti’ye katılımdaki zamanlama hatası. Bu da şansını etkiliyor.

***

Mazhar Yıldıdımhan: Eğer yeni bir dönemin 7 Haziran sonrası Türkiye’nin  temelini AK Parti  atılacaksa aksiyonel olarak Yıldırımhan listeye girdiğinde Ankara’nın dikkate alacağı bir isimdir. Ancak yeni Türkiye şiarında yelpazenin çok ama çok açılması ile yeni AK Parti’de böyle bir aksiyonel insanın bakanlıkla ödüllendirilmesi düşünülebilir mi? Zor.

***

Bu tabloya baktığımızda o zaman diyoruz ki.

MHP ve CHP’nin bakanı hazır

AK Parti’nin…”????????????......!!!”