Gümüşhane’nin merkeze bağlı Olucak köyü sakinlerinden Gençağa Ayaz, babasının yıllar önce aldığı fakat kaybettiği İstiklal Madalyasına gözyaşları içerisinde yeniden kavuştu.
Kurtuluş Savaşına katılan Çavuş Osman oğlu Reşit Ayaz’a verilen İstiklal Madalyası, Ayaz’ın ölümünün ardından kayboldu. Oğlu Gençağa Ayaz (85) ile torunu Osman Ayaz ise durumu Gümüşhane Askerlik Şubesi vasıtasıyla Milli Savunma Bakanlığına bildirdi.
Yapılan yazışmaların ardından Milli Savunda Bakanlığı, bu kez madalyayı Gençağa Ayaz’ın kendi adına çıkararak Gümüşhane’ye gönderdi. Madalyasını evinde Gümüşhane Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Hacı Ahmet Soğul’dan teslim alan Ayaz, gözyaşlarını tutamadı.
Babasının çok işkence çektiğini ve çok zor şartlar altında 9 yıl askerlik yaptığını kaydeden Ayaz, babasının Rusya’da esir düştüğünü ve çok işkenceler çektiğini, Azerbaycanlı bir komutan tarafından kurtarılarak Türkiye sınırına bırakıldığını söyledi.
1894 doğumlu Osman oğlu Reşit Ayaz’ın vefat etmeden bir ay önce madalyasını aldığını ve madalyanın da daha sonra kaybolduğunu dile getiren Ayaz, Askerlik Şubesi yetkililerine gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.
Madalyanın manevi olarak kendileri için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Ayaz, “Şube Komutanımızdan Allah razı olsun. Gitti buldu rahmetli babamın madalyasını getirdi bize. Çok mutluyum.” dedi.
Dedesiyle aynı adı taşıyan torun Osman Ayaz ise babasının en büyük hayalini gerçekleştirdiklerini belirterek, “Babamın yüzünü güldürebildiysem ne mutlu bana. Babamın tek istediği babasının madalyasına kavuşmaktı. Onu da çok şükür babama kavuşturduk. Bu vatan hepimizin vatanı, bu vatana sahip çıkmamız gerekiyor. Ne mutlu Türk’üm diyene.” ifadelerini kullandı.
Gümüşhane Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Asker Hacı Ahmet Soğur da yaptığı açıklamada madalyanın maddi olmasa da manevi yönden değerinin yüksek olduğunu belirterek, “Madalyayı oğluna verirken haklı olarak gururlandığını ve gözyaşlarını gördük. Kendisinin de ifade ettiği gibi babasının 9 yıl askerlik yaptığını söyledi. Biz zaten onlar sayesinde buralara geldik. Mekanları cennet olsun. Madalya onlara az bile. Vatan onlara minnettar” dedi.
(İHA)