Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla bir gecede 72 bin Suriyeli sığınmacının Türkiye’ye alındığını ifade etti.
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, IŞİD ve YPG güçlerinin çatışmaları nedeniyle 19 Eylül’de Mürşitpınar Sınır Kapısı’na gerçekleşen göç dalgasının Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatı ile hızlı bir şekilde Türkiye’ye alındığını söyledi. Olayların ilk gününün gecesinde 72 bin kişinin alındığını belirten Küçük, “Kobani’den bölgemize yapılan göç, tarihin kaydettiği en büyük göç dalgalarından birisi olarak kayıtlara geçti. Bu kadar yoğun göç dalgasına rağmen sınırdan son derece hızlı ve güvenli geçişler sağlandı. Bu nedenle Kobanililerin, bölgeye geçişine sınırın 11 ayrı noktasından izin verildi” dedi.
Sınırı geçen mülteci sayısının 198 bin kişiye ulaştığını vurgulayan Küçük, sayının her geçen gün daha da azaldığını hatırlattı. Küçük, Türkiye’ye gelen Suriyelilerin barınma merkezleriyle birlikte, Türkiye’deki akrabalarının yanında barındıklarını ifade etti. Türkiye’nin dört bir tarafından yardımların geldiğini de kaydede Küçük, gelenlerin sadece barınmaları değil, günlük ihtiyaçları, beslenme ve sağlık ihtiyaçlarının da sağlandığını vurguladı. Gelen misafirlerin can güvenlikleri ve ihtiyaçları karşılanırken diğer taraftan da göstericilerle mücadele ettiklerini de anlatan Küçük, “Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen sağ salim misafirlerimizi aldık ve şu anda onları barındırıyoruz. Bu barındırma sadece bir ikamet değildir. Bunların sağlıklı beslenme ve günlük ihtiyaçları karşılanmaktadır. Bu muazzam bir iştir” dedi.
Yardımların sadece Türkiye’deki Kobanililerle sınırlı kalmadığını da sözlerine ekleyen Vali İzzettin Küçük; son sekiz ayda Kobani’ye 820 TIR gıda, ilaç ve insani malzeme gönderildiğini aktardı. Küçük, Kobani’den 650 yaralının Türkiye’ye getirildiğini ifade etti.
(İHA)