Bitlis Emniyet Müdürlüğü görevlilerince 9 ay boyunca yürütülen planlı çalışma sonucu Tatvan’da sokak satıcılarına yönelik operasyon düzenlendi.

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, 10 Eylül 2013 günü koordineli bir şekilde Tatvan’da ve Mardin’in Nusaybin ilçesinde 114 personel ve aralarında zırhlıların da bulunduğu 26 araç ile özel harekat polisi destekli eş zamanlı operasyon gerçekleştirildiği bildirildi. Son zamanlarda Tatvan’da en büyük torbacı operasyonu olduğu bildirilen çalışma kapsamında toplam 10 adrese girildiği ve 13 şahıs hakkında “uyuşturucu madde ticareti yapmak” suçundan yasal işlem başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, “Yapılan operasyonda satışa hazır paketlerde toplamda 17 parça halinde 110 gram esrar ve 17 adet uyuşturucu-uyarıcı olduğu değerlendirilen hap ele geçirilirken, 'uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan işlem yapılan şüphelilerden 2’si halen cezaevinde bulunmakta olup, 8’i adli makamlara sevk edilmiş, 7’si tutuklanmıştır. Bir kişi de yaşı küçük olduğundan serbest bırakılmıştır. Hakkında işlem yapılan şahısların tamamı uyuşturucu madde satışı ve temini şüphesiyle yakalanmışlardır. Bahse konu operasyon bir yönüyle de bir narko-terör operasyonudur. Operasyon sonucunda uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan yakalan şahıslardan 3’ü ile ilgili olarak yapılan suç kaydı araştırmasında, M.E. ve C.T. isimli şahısların, 'terör örgütü propagandası yapmak', B.K. isimli şahsın ise, 'silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından kaydının bulunduğu anlaşılmıştır. Operasyon kapsamında yakalanan şahısların, 'uyuşturucu madde ticareti yapmak, uyuşturucu madde kullanmak, yağma-gasp, yaralama, kaçakçılık, sigara kaçakçılığı, hırsızlık, görevi yaptırmamak için direnme, görevli memura mukavemet, tehdit, silahla tehdit, mala zarar verme, konut ve iş yeri dokunulmazlığını ihlal, hakaret' suçlarından kayıtlarının olduğu, 1 şahsın ise yaralamadan dolayı arandığı anlaşılmıştır" denildi.

2013 Ağustos sonu itibarıyla Tatvan’da son bir yılda 69 uyuşturucu operasyonu düzenlenerek 119 kişinin yakalandığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Geçtiğimiz senenin aynı dönemi ile bu sene kıyaslandığında uyuşturucu operasyon sayısı yaklaşık 3 katına, yakalanan şahıs sayısı ise 4 katına çıkmıştır. Tüm bu operasyonlara 10 Eylül 2013 günü yapılan operasyon da eklenerek sokak satıcılarına karşı büyük bir darbe vurulmuştur. Sokak satıcılarının uyuşturucuyu özellikle gençlere sattığı, uyuşturucu kullanmaya başlayan gençlerin ise bir süre sonra kendilerinin de uyuşturucuyu satmaya ve temin etmeye başladığı görülmektedir. Uyuşturucu konusunda çocuk ve gençler hedef alındığından, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz gençlerin ve çocukların uyuşturucu tuzağına düşmemesi için büyük gayret sarf edip adeta erken uyarı sistemi oluşturarak gençlere ve çocuklara yönelik birçok proje ve faaliyetler gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra İl Emniyet Müdürlüğü, uyuşturucuya bulaşmış vatandaşlarımızın da rehabilitasyonu ve topluma kazandırılması için birçok faaliyet ve proje yürütmektedir. Tüm bu proje ve faaliyetler; gençler, aileler, öğretmenler ve toplumun diğer kesimlerince büyük takdir toplamaktadır. Bunlar arasında, öğretmenlerimize yönelik olarak, İl Emniyet Müdürlüğünce daha önceden planlaması yapılmış olan ‘Uyuşturucu ve bağımlılık yapan maddelerin kullanımını önleme, öğrencileri bu maddelerden uzak tutma, farkındalık ve iletişim’ konferansları yeni eğitim öğretim yılı öncesinde 10 Eylül 2013 günü başlatılmıştır. 6 seans olarak gerçekleştirilmekte olan konferanslara öğretmenlerimiz büyük ilgi göstermişler ve uyuşturucu kullanımı ile ilgili kendilerinden gelen sorular yanıtlanmıştır.”