Bel fıtığı orta yaş grubunun ve üstündeki insanların en çok şikayet ettiği konulardandır. Marmara Ağrı Merkezi bel ve boyun hastalıkları sonucu ortaya çıkan ağrıları giderir ve hastanın en kısa sürede sağlıklı haline dönmesini sağlar. Bel fıtığı her hastada değişik tedavi yöntemleri gerektirir. Bu nedenle yapılacak ayrıntılı muayene sonrası gerekli planlama yapılmalıdır. Kesin planlama yapılmadan gereksiz ve yanlış tedavi yöntemleri ile hem zaman kaybeder hem de ağrı çekmeye devam edersiniz. Bunun yanı sıra tedavi için gecikme yaşanır ve bu durum tedaviyi zorlaştırır. Bazen de telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. 

Marmara Ağrı Merkezi (MAM) bel fıtığı ile ilgili öncelikle diğer tedavi yöntemlerinin hastada etkili olup olmayacağını değerlendirir daha sonra gerek duyulması halinde Bel fıtığı ameliyatı gerçekleştirilir.

İdrar kaybı, ileri derece kuvvet kaybı olan durumlarda ilk olarak acil vaka olarak değerlendirilerek Bel fıtığı ameliyatı yapılır. Tıptaki adı ile mikrodiskektomi olan bel fıtığı ameliyatı genel ya da spinal anestezi uygulanarak yapılır. Bel kısmında yaklaşık 3 cm. kesik açılarak 40 dakika ile 1 saat civarında fıtık temizliği yapılmak suretiyle ameliyat gerçekleştirilir.

TEDAVİ SONRASI VE EGZERSİZLERİ 

Bel fıtığı tedavisi sonrası tekrar nüksetmemesi için belli egzersizlerin düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir. Bu egzersizler gevşeme pozisyonu, boyun sırt gerdirme, yarı eğilme pozisyonu, yan gezdirme egzersizleri, sırtın yere teması, omzun bel egzersizi, diz göğüs egzersizi, dizüstü bel egzersizi, yüz üstü gerdirme, paralel sırt egzersizi, yüz üstü destekli gezdirme, yatarken yana dönme, kısmi doğrulma gibi başlıklar altında toplanır.

Gevşeme pozisyonu egzersizinde, düz bir zemine sırt üstü uzanarak dizlerinizi bükerek altına yaklaşık 30 cm yüksekliğinde yastık koyunuz. 15 dakikada 2 kere toplam 5 dk. gevşeme yapınız.

Boyun sırt gerdirme egzersizinde, ayakta dikilir pozisyonda başınızı öne ve arkaya, sağa ve sola doğru eğin, hareketleri yaparken 5 sn. kadar bekleyin. 

Yarı eğilme pozisyonu egzersizinde, ayakta dikilir pozisyonda ellerinizi uyluk bölgesine koyarak ve vücudunuzu öne doğru eğerek yaklaşık 5 sn. bekleyin. Bu harekette sırt kaslarınızın gerilmesine dikkat edin.

Yan gezdirme egzersizinde, önce sol elinizi havaya kaldırıp sağ elinizi uyluk bölgesine koyduktan sonra sağ tarafa vücudu yavaşça eğip 5 sn. kadar bekleyin. Daha sonra aynı hareketi sağ elinizi havaya kaldırarak sol elinizi uyluk bölgesine koyduktan sonra sola doğru gerdirme yaparak tekrar edin.

Sırtın yere teması egzersizinde, Düz bir zemine sırt üstü uzanarak dizlerinizi ayak tabanları yere gelecek şekilde bükün. Belinizi yukarıya doğru kaldırıp yere değirerek 10 tekrar yapın.

Omzun bel egzersizinde, Sırtın yere teması egzersizindeki şekilde sert bir zemine sırt üstü uzanın, bu sefer belinizi kalçanız ile birlikte kaldırarak 10 tekrar yapın.

Diz göğüs egzersizinde, sırt üstü yatıp dizlerinizi bükün önce bir bacağınızı karnınıza doğru çekin, daha sonra iki bacağınızın arkasından tutarak dizlerinizi göğsünüze doğru çekin. 5 sn. tuttuktan sonra bırakın. 5 tekrar yapın.

dizüstü bel egzersizinde,kalça ve bel 90 derece açıda bükerek ellerinizi ve dizlerinizi yere koyun. Başınızı öne eğerek sırtınızı kamburlaştırın bu halde 5 sn. bekleyin. Sonra başınızı kaldırarak sırtınızı çukurlaştırın. Bu hareketi baştan itibaren tekrar yaparak 5 tekrar yapın.

Yüz üstü gerdirme, yüz üstü olarak yere uzanıp başınızı kaldırarak 5 sn. bekledikten sonra bırakın. Sağ bacağı ve sol bacağı dizden büküp tekrar bırakarak gevşeyin.

Paralel sırt egzersizi, düz bir zemine karnınızın altına 2 adet yastık koyarak yüz üstü yatın. Kollar düz vaziyette yanlarda kalsın. Omuzlarınız ve göğsünüz yerden kalkacak şekilde kaldırın. 5 sn. bekleyip baştan 5 tekrar yapın.

Yüz üstü destekli gezdirme, yüz üstü gerdirme egzersizin aynı pozisyona gelinir ancak bu sefer ellerden destek alınarak vücudu kaldırıp 5 sn süreyle beklenir.

Yatarken yana dönme, Ellerinizi başınızın altına koyup sırt üstü uzanın. Bacak bacak üstüne atarak önce sağ tarafa belden aşağınız döndürün daha sonra aynı hareketi sol tarafa uygulayın. Hareketleri yaparken 5 sn. bekleyin.

Kısmi doğrulma egzersizinde düz zeminde bacaklarınızı bükerek sırt üstü uzanın. Çenenizi göğsünüze değirmeye çalışın. 10 tekrar yapın.

Şu husus kesinlikle unutulmamalıdır ki kesinlikle tedavi olunmadan ve doktor tavsiyesi olmadan bu egzersizler uygulanmamalıdır.

Bel fıtığı ve bel fıtığı tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgi için Marmara Ağrı Merkezi (MAM) tarafından Op.Dr.M.Levent DENİZ kontrolünde hazırlanan www.marmaraagrimerkezi.com.tr web site adresini ziyaret edebilirsiniz.