15 Temmuz darbe kalkışması sırasında alçak uçuş yapan darbeci pilotlar, Akıncı Üssü’ne iniş yaptığı sırada üretim yapan bir mobilya fabrikasını 12 milyon TL zarara uğrattı. İddiaya göre, uçaktan, fabrikanın üzerinden geçtiği sırada, füzelere karşı kullanılan ’flare’ düştü.
İddiaya göre, 15 Temmuz darbe kalkışması sırasında Akıncı Üssü’nden kalkarak şehir içinde alçak uçuş yapan bir F-16, Akıncı Üssü’ne döndüğü sırada Ayaş Yolu 34. kilometrede mobilya üretimi yapan fabrikanın üzerinden geçtiği anda uçaktan füzelere karşı kullanılan ve aşırı ısı yayan “flare” düştü. Düşen flarenin mobilya üretim fabrikasında yangına sebep olduğu belirtildi.
Konuya ilişkin açıklama yapan firma çalışanı Mehmet Çırık, 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece saat 01.40-02.00 sularında firma bekçisinin araması ile olaydan haberdar olduğunu ifade etti. Olay yerine geldiğinde yangının fabrikanın çatı kısmından diğer bütün alanlara dağılarak devam ettiğini gördüğünü söyleyen Çırık, “FETÖ mensuplarının Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızmış elemanlarının ele geçirdiği savaş uçaklarının firmamız üzerinden Akıncı Üssü’ne dönerken fabrika üzerindeyken bir ışık parlaması meydana getirdiğini güvenlik kamerası görüntülerinden izledik. Güvenlik kamerası kayıtlarını incelediğimizde uçağın oldukça alçak mesafeden uçtuğunu ve fabrika üzerindeyken ışık patlaması meydana geldiğini gördük. Bunda bir kasıt olup olmadığını bilmiyoruz” diye konuştu.
Pilotların heyecana kapılarak düşürebileceği ihtimaline de değinen Çırık, “Olayın uçaklardan kaynaklandığını değerlendiriyoruz. Firmamızda yaklaşık 200 personel çalışmaktadır. 130 personelimiz üretim departmanında çalışmaktadır. Yangının ardından yapılan hasar tespit çalışmalarına göre 12 milyon TL bir hasarımız gözükmektedir. Şu anda üretim devam etmiyor” açıklamasını yaptı.

FLARE NEDİR?
Günümüz uçakları jet motoru (turbojet veya turbofan) veya jet-pervane motoru (turboprop) kullanıyorlar. Bu motorlar egzozlarından çok yüksek ısıda egzoz gazı çıkarırlar. Isı güdümlü füzeler bu temel üzerine geliştirildi. Bu füzelerin ucunda bir mercek ve optik okuyucu bulunuyor. Optik okuyucu füzeyi yönlendiren bilgisayara bağlı. Jet uçağı önde giden düşman uçağını kendi radarında yakalar ve radar uygun atış durumunu belirleyebilmek için hedefe kilitlenir. Uygun menzile ve açıya gelince füze fırlatılır. Bu andan itibaren mercek ve optik okuyucu vasıtasıyla sıcak egzozu yakalayarak uçağın egzoz kısmına yönelir. Savaş uçakları arkalarındaki uçakların radar kilitlenmelerini algılar ve bu durumda ani manevralarla yön değiştirirler. Atılan radar güdümlü ise ‘chaff’ olarak adlandırılan sistem devreye girer, füze şaşırtılır. Radar başlıklı füzelerin ateşlenmesi uçağın radarına bağlıdır. Yarı aktif füzeler belli bir mesafeye kadar uçağın radarına bağlı kalır ve uçağı radarı tarafından hedefe yönlendirilir. Tam aktif radarlı füzelerde ise füzenin radarı fırlatılma anından hemen sonra devreye girer. Bu nedenle tam aktif radar başlıklı füzeler ‘at ve unut’ olarak adlandırılır. Savaş uçakları arkadaki uçağın radar kilitlemesini algıladığı gibi kendine atılan füzenin cinsini de belirler. Eğer füze ısı güdümlü ise ‘flare’, radar güdümlü ise ‘chaff’ fırlatarak kendini korumaya çalışır. Chaff, füze radarını aldatmaya yarayan, folyoya benzeyen parlak metal levhalardan oluşuyor. Isı güdümlü füzeler yüksek irtifalarda hassasiyetlerini kaybederler. Radar güdümlü füzeler ise deniz seviyesine yakın yerlerde daha az hassas özelliklere sahiptir. Günümüzde dördüncü nesil diyebileceğimiz havadan havaya atılan çok gelişmiş füzeler kızılötesi başlık kullanır. Bu sayede hedefteki uçağı bir ateş topu olarak değil, tüm hatları ile net bir şekilde ayırt eder. Böylelikle uçaktan atılan saptırıcıları fark edip bunlara yönelmezler.
(İHA)