Davutpaşa’da bulunan bir maytap atölyesinde 6,5 yıl önce meydana gelen ve 21 kişinin öldüğü, 115 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada sona gelindi. Savcının mütalaa vermesinin ardından kararın açıklanması bekleniyor.
31 Ocak 2008 tarihinde Davutpaşa’da bir maytap atölyesinde meydana gelen ve 21 kişinin ölümü, 115 kişinin de yaralanmasına neden olan patlamanın görülen davasında sona gelindi. Bugün görülen duruşmada savcı mütalaasını verdi. Karar çıkması beklenen duruşmaya verilen arada ölen işçilerin yakınları Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama yapan Avukat Gökhan Küçük, ailelerin tek beklediği şeyin adalet olduğunu belirterek, “Sona gelindi şuanda mahkeme ara vermiş durumda ve sanık vekilleri savunmalarını yapacaklar bizler sabah başlayan duruşmada savcının iddia makamının geçen duruşma tarihinde vermiş olduğu mütalaaya karşı beyanlarımızı sunduk.bu beyanlarımızın özü şu 31 ocak 2008 tarihinde Zeytinburnu’nda meydana gelen patlamada bütün sorumluların tek tek tespit edilmesi sorumluların TCK’nın ilgili maddelerince cezalandırılmasıydı. Burada önemli olan şuydu aslında Zeytinburnu ilçesi kazanın meydan geldiği Maltepe bölgesi Topkapı sanayi bölgesi olarak adlandırılıyor ve yaklaşık olarak 170 tane büyük sanayi kuruluşunun 10 bin tane irili ufaklı işletmeleri bulunuyor. Dolayısıyla mevcut risk belli bir idareci olarak bir belediye olarak bir belediye başkanı olarak mevcut planlamalarınız içerisinde bu bölgedeki riskleri telafi etmek ve önlemekle yükümlüsünüz. Dolayısıyla gerek iddia makamı savcı gerekse bilirkişinin Zeytinburnu belediye başkanının kusursuz olduğu yönündeki mütalaasına bu açıdan itiraz ettik. Burada bütün ailelerin beklentisi 21 kişinin öldüğü 115 kişinin yaralandığı bu vahim tabloda tek bekledikleri şey adalet. Duruşmada şunu söyledik ölüler konuşmak ister dedik Türkiye’de ölüler fısıldıyor ve biz burada belki ölüleri konuşuyoruz ama tek tecelli istenilen şey adalet” dedi.
Avukat Küçük, basın mensuplarının Zeytinburnu’nda yaşanan son patlamayla bu patlamanın benzerliği yönündeki soruya ise bunun benzer bir patlama olduğunu belirterek, “Artık buna ilahi adalet mi deriz bilemiyorum ama 12 Temmuz 2014 günü hepinizin bildiği Zeytinburnu’nda gene benzer bir patlama gene benzer bir ölüm ve gene benzer bir yaralanmalar söz konusu. Bu Türkiye’deki mevcut işleyişi ve mevcut denetimsizliğin göstergesi bundan sonrada olacak” şeklinde konuştu.
Duruşmayı takip eden CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da yaşananların kaza olmadığını belirterek, “Maalesef ben avukat olarak söylüyorum Türkiye’de yargı zihniyeti maalesef ezilenden, işkence görenden yana değil. Türkiye’de iş cinayetleri artık kaza değil bilinçli bir şekilde işlenen ve devam eden cinayetlerdir” diye konuştu.
(İHA)