Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin soruşturmada mahkemeye sevk edilen 8 şüpheliden 5’i tutuklandı. Hakimlik kararında, şüphelilerin cinayetten 4 ay önce Hrant Dink’in ev ve iş yeri çevresinde baz verecek şekilde görevlendirme yazısı olmaksızın bulunduklarını belirtildi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Suçlar Bürosu Savcısı Gökalp Kökçü’nün yürüttüğü soruşturma kapsamında, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 8 jandarma istihbarat görevlisinin sorgusu sona erdi.
İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan şüphelilerden Volkan Ş., Şeref A., Okan Ş., Hüseyin Y. ve Gazi G., Hrant Dink’in öldürülmesi olayında yargılanan bir kısım şüphelilerle irtibatları, bir kısmının Hrant Dink’in ev ve iş yeri çevresinde olaydan yaklaşık 4 ay kadar önce baz verecek şekilde görevlendirme yazısı olmaksızın bulundukları belirtildi. 5 şüphelinin, diğer şüpheli ve yargılanan isimlerle fikir ve eylem birliği içinde hareket ederek cinayetin işleneceğini bildikleri halde örgütün hedefleri doğrultusunda, İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nün görev ve kadro itibari ile ele geçirebilmek için bu cinayetin sonucuna hizmet edecek şekilde hareket ettikleri kaydedildi.
Nöbetçi Hakimlik, şüpheliler Volkan Ş., Şeref A., Okan Ş., Hüseyin Y. ve Gazi G.’nin “Anayasal düzeni ortaya kaldırmaya teşebbüs etme suçunun beraberinde başka suç işleme” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından tutuklanmalarına karar verdi.
Tutuklama talebi ile nöbetçi hakimliğe sevk edilen şüpheliler Adnan A., Cevat E. ve Ünsan G. ise yurt dışına çıkma yasağı konularak serbest bırakıldı.

Tutuklu şüpheli sayısı 9’a yükseldi
Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında daha önce savcılığın talimatıyla çok sayıda isim gözaltına alınmıştı. Cinayetin faili Ogün Samast ve Hrant Dink’i izledikleri iddia edilen şüpheliler, İstanbul İl Jandarma İstihbarat Şube’de görevli Abdullah Dinç, Yavuz Bozca, Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şube’de görevli Ergün Yorulmaz ve Jandarma İstihbarat görevlisi Emre Cingöz tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve aralarında gazeteci Ercan Gün’ün de bulunduğu bazı şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.
(İHA)