İzmir’de bir araya gelen 32 engelli derneği, engellilerin evde bakım yardımı ve engelli maaşı ile ilgili mevcut yasalardaki mağduriyetin giderilip kaybettikleri haklarını yeniden kazanmak için eylem yaptı.
Bugün saat 13.00’de Konak meydanında, 32 engelli derneği üyesi yaklaşık 100 kişi, kaybettikleri haklarını kazanmak yeni haklar elde etmek için toplandı. Eyleme, kimi tekerlekli sandalyesi ile kimi koltuk değneği ile kimi de ailesiyle birlikte geldi. Engelli vatandaşlar, ’Kanunlar hâla değişmedi, uyumuyoruz, uyarıyoruz’, ’Ayrıcalık değil, adil yasa istiyoruz’ sloganları attı. Yağmurlu havada yapılan basın açıklaması engellilerin önünde engel olmadı.

TALEPLER YERİNE GETİRİLMEZSE ENGELLİLER ANKARA’YA YÜRÜYECEK
Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Gülgün Yorgancılar, 32 engelli derneği adına basın açıklamasını okudu.
Yorgancılar, bu güzel ülkenin mağdur edilen, kazanılmış hakları ellerinden alınan engelli yurttaşları olarak ülke genelinde bir kez daha alanlarda olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Engellilerin evde bakım yardımı ve engelli maaşı ile ilgili mevcut yasalardaki mağduriyetinin giderilip, kaybettikleri haklarını yeniden kazanmalarını istiyoruz. Son düzenlemeyle evde bakım, engelli ve yaşlı maaşı alan 1 milyon 200 bin kişiden 1 milyonunun maaşı kesilecek. Sokakta, kamusal alanlarda görülmesi istenmeyen engelliler ve bakıma gereksinimi olan bireyler olarak, devlet eliyle haklarımıza yapılan saldırıları haykırmak için alanlardayız. Evde bakım yardımını ve engelli maaşını düzenleyen mevcut yasalardaki engelli bireyin kendisinin değil hane halkının, akrabalarının gelirinin esas alınması çok ciddi mağduriyetlere neden olmaktadır. Engelli bireyleri aile fertlerinin eline bakar hale getirmektedir." Engelli sivil toplum örgütleri olarak engellilerin mağduriyetlerini, kaybettikleri haklarını tüm siyasi partilere ilettiklerini anlatan Yorgancılar, sözlerini şöyle tamamladı: "Onlarda çalışma yapacaklarını söylediler ama aradan iki ay geçmesine rağmen bir çalışma başlatılmadı. Talebimiz yerine getirilmez ve engellilerin lehine kanun değişikliği yapılmazsa, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda Türkiye’nin her noktasından Ankara’ya doğru yürüyeceğiz’’
(İHA)