15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan 8 rütbeli askerin iadesi için düğmeye basıldı. Başsavcılık, askerlerin “suçluların iadesine dair Avrupa Sözleşmesi” çerçevesinde Türkiye’ye gönderilmesi için hazırlanan iade talepnamesini Adalet Bakanlığı’na gönderdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Sikorsky ile Yunanistan’a kaçan 8 rütbeli askerin iadesi için harekete geçti. Yazılı bir açıklama yapan Başsavcılık, 16 Temmuz 2016 tarihinde Yunanistan’ın Dedeağaç (Alexandroupoli) şehri havalimanına iniş yapan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait Sikorsky S70 Hawk S/N 11308 marka ve tescil numaralı helikopterde bulunan rütbe ve isimleri belli 8 askeri personelin “cebir ve şiddet kullanarak anayasayı ihlal”, “Cumhurbaşkanına suikast”, “Yasama organına ve hükümete karşı suç” ve “silahla birden fazla kişiyle birlikte gece vakti nitelikli yağma” suçlarını işlediğini hatırlattı. Başsavcılığın açıklamasında, “Yunanistan ile ülkemiz arasında yürürlükte olan suçluların iadesine dair Avrupa Sözleşmesi düzenlemeleri çerçevesinde bu ülkeden Türkiye’ye iadeleri için hazırlanan iade talepnamesi, anılan sözleşmede öngörülen süre içerisinde Yunanistan makamlarına iletilmek üzere Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiştir” denildi.

YUNANİSTAN 8 ASKERİ 2 AY HAPİS CEZASINA ÇARPTIRMIŞTI
Yunanistan’a kaçan 8 darbeci asker Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi’ne çıkarılmış, yasa dışı uçuş yapma ve ülkeye kaçak giriş suçlamalarından 2’şer ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yunanistan’da tutuklu bulunan isimler şöyle:
"Kurmay Pilot Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, Kurmay Pilot Yüzbaşı Ferudun Çoban, Kurmay Pilot Yüzbaşı Abdullah Yetik, Kurmay Pilot Yüzbaşı Uğur Uçan, Astsubay Kıdemli Başçavuş Mesut Fırat, Astsubay Kıdemli Başçavuş Bilal Kurugül, Kurmay Pilot Binbaşı Gençay Büyük ve Kurmay Pilot Binbaşı Ahmet Güzel."
(İHA)