Fransa, cumartesi günü oynanan Rusya-İngiltere maçı öncesi ve sonrasında olay çıkardıkları belirlenen 20 Rus taraftarı daha sınır dışı ediyor.
Euro 2016’ya ev sahipliği yapan Fransa, geçtiğimiz hafta Marsilya’da oynanan Rusya-İngiltere arasındaki maç öncesi ve sonrası yaşanan çatışmaların ardından olaylara karışan taraftarları sınır dışı etmeye devam ediyor. Fransız yetkililer, olaylara karıştığı belirlenen aralarında Rus Taraftar Derneği’nin Başkanı Alexander Shprygin’in de bulunduğu 20 kişiyi sınır dışı ediyor. Yetkililer, Rus taraftarların Salı günü Rusya-Slovakya maçını izlemek üzere Marsilya’dan Lille kentine gittikleri sırada göz altına alındıklarını bildirdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada ise, Shprygin ve 19 kişinin sınır dışı merkezine getirildiği ve önümüzdeki 5 gün içinde ülkelerine gönderileceği bildirildi. Rus taraftarların, güvenlik nedenleri ile sınır dışı edildiği belirtilirken Rus taraftarların potansiyel tehdit olduğu kaydedildi. Derneğin, sınır dışı etme kararını temyize götüreceği öğrenildi. Aşırı sağcı Başkan Shprygin’in Kremlin tarafından da desteklendiği ve Nazi selamı verdiği sırada fotoğrafının çekildiği belirtiliyor.
Geçtiğimiz cumartesi günü Marsilya’da oynanan Rusya-İngiltere maçı öncesi ve sonrası arasında İngiliz ve Rus taraftarları arasında çatışma çıkmış, sokaklar savaş alanına dönmüştü. Olayın ardından Rusya’ya 150 bin euro para cezası ve ertelenmiş diskalifiye cezası verilmişti. Fransa, yaşanan gelişmelerin ardından geçtiğimiz günlerde de 29 Rus taraftarını sınır dışı etmişti. Fransız polisinin, olaylara karıştıkları belirlenen Rus taraftarları gözaltına alması ve sınır dışı etmesi Moskova tarafından da öfkeyle karşılanarak, Fransa’nın Moskova Büyükelçisi, Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrılarak kınanmıştı.
(İHA)