İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yapılanmasına mensup oldukları iddiasıyla haklarında gözaltı kararı verilen hakim ve savcılardan bazılarının makam odalarında gözaltına alındıkları, bazılarının ise kaçtığı öğrenildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Gaziosmanpaşa ve İstanbul Adalet Sarayı’nda görevli 133 hakim ve savcı hakkında "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan başlattığı soruşturma kapsamında 28 hakim ve savcı gözaltına alındı. İstanbul ve Gaziosmapaşa adliyelerinde görevli hakim ve savcılara yönelik soruşturmada kapsamında şüphelilerin evlerinde ve adliyelerdeki odalarında da arama yapıldı.
Bazı hakim ve savcıların normal mesaileri için geldikleri adliyede, makam odalarında görevi başlarında gözaltına alındıkları öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında Ergenekon davası hakimlerinden Sedat Sami Haşlıoğlu ve eski özel yetkili savcı İsmail Göktürk’ün de olduğu kaydedildi.

Savcı Hüseyin Kaplan kaçtı
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan’ın ise kaçtığı ortaya çıktı. Evinde arama yapmaya giden polislerin Kaplan’ı hiçbir adreste bulamadığı aktarıldı. Savcılardan Ahmet Demiryürek’in ise hakkında gözaltı kararı çıktığını öğrenmesinin ardından evindeki bazı eşyaları ağabeyinin Büyükçekmece’deki evine taşıdığı öğrenildi.

Karı-Koca hakimler ağlayarak ifade verdi
Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında karı-koca hakimlerin ve savcıların da olduğu, bazı hakim ve savcıların ağlayarak ifade verdiği kaydedildi. Bir kadın hakimin, savcılık sorgusunda ağlayarak, “Böyle bir suçlamada bulunulması bana hakarettir. Ben devletin tarafındayım" dediği belirtildi.

“Darbeyi ne zaman duydunuz?”
Hakim ve savcılara sorguları esnasında, "Darbeyi ne zaman duydunuz?”, “Darbeyle ilgili bir bilginiz ve alakanız var mı?”, “FETÖ’ye üye misiniz?”,” HSYK sizi açığa aldı, askerlerle ilgili fiili bir bağlantınız var mı?”, “Kimseden talimat aldınız mı?" gibi sorular yöneltildiği öğrenildi. Şüpheli hakim ve savcıların ise suçlamaları reddettikleri öğrenilirken kimseden talimat almadıklarını, darbeyle alakalı bilgi ve alakalarının olmadığını söyledikleri ifade edildi.
(İHA)