Sultanahmet Meydanı’nda turist rehberleri ile hanutçu olduğu iddia edilen kişiler arasında çıkan tartışma mahkemeye taşındı.
Turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Sultanahmet Camii’nde yaşanan turist rehberliği tartışması yargıya taşındı. Lisanslı turist rehberi Hayri Erdoğdu’nun hanutçu oldukları öne sürülen Mustafa Abut ve Kemal Tavşancı’dan şikayetçi olduğu davada sanıklar hakkında "Kasten yaralama" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istendi.
İstanbul 74. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada hanutçu olduğu öne sürülen sanık Mustafa Abut savunmasında turizm işçisi olduğunu belirterek hakkındaki “kasten yaralama’’ suçunu reddetti. Abut, “Olay günü şikayetçiyle aramızda çıkan tartışma sırasında önce ben kendisine vurdum o da bana vurdu. Bu şekilde kavga ettik. Diğer sanık Kemal ise şikayetçiye hiçbir şekilde vurmadı. Benden başka şikayetçiye vuran olmadı" dedi.
Sanıklardan şikayetçi olan rehber Hayri Erdoğdu ise ifadesinde, hanutçuların tehdidi altında olduklarını ve diğer rehber arkadaşlarının da aynı sıkıntıları yaşadıklarını kaydetti. Erdoğdu, “Bizim mesleğimizde halk arasında izinsiz turist rehberliği yapan kişilere hanutçu denmektedir. Sanıklardan birisi İngilizce konuşan bir gruba rehberlik yapabileceğini söyleyince ben de kendisini uyardım. Aramızda tartışma çıktı. Yanındaki birkaç kişiyle beraber bana vurmaya başladı. Sultanahmet Camii’nde biz turist rehberi olarak benzer sıkıntıları yaşıyoruz. Hanutçu diye tabir ettiğimiz kişiler herhangi bir izinleri olmadan burada rehberlik yapmaktadırlar. Biz bunların tehdidi altındayız. Diğer rehber arkadaşlarımız da aynı sıkıntıları yaşıyorlar” şeklinde ifade verdi.
Mahkeme, bir sonraki celse diğer sanık Kemal Tavşancı’nın ifadesinin alınması için duruşmayı erteledi.

“ÜLKEMİZE GELEN TURİSTLERİ RAHATSIZ EDİYORLAR’’
Duruşma çıkışı bir grup rehber arkadaşıyla İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yapan Hayri Erdoğdu 15 yıldır turist rehberliği yaptığını belirterek, izinsiz rehberlik yapan kişiler tarafından rahatsız edildiklerini söyledi. Erdoğdu açıklamasında, “Son yıllarda hanutçu dediğimiz kokartsız rehberlik yapmaya çalışan insanlar mağazalarla anlaşıyorlar ve bunlar Sultanahmet camii civarında kümelenip müşterilerimiz rahatsız edip para karşılığında camileri gezdirme yoluna gidiyorlar ‘’ dedi.
Olayların sadece Sultanahmet civarında yaşanmadığını kaydeden Erdoğdu, “Artık iş Sultanahmet Cami’nin ötesine taştı. Her yerde onları görüyoruz. Gerçek anlamda hiçbir denetleme yok. Polis kontrolü yeterli değil Sultanahmet’te. Görüntü kötü. Yurt dışında kötü bir izlenim bırakıyoruz’’ şeklinde konuştu.

“DUA ET Kİ KADINSIN’’
Profesyonel turist rehberi Ceren Açıkgöz de Sultanahmet civarında hanutçu denilen şahıslar tarafından rahatsız edildiklerini söyledi. Açıkgöz, “Bana bundan bir ay kadar önce turist kafilemle Sultanahmet iç avlusunda içeriyi girmek için 15-20 dakika kadar bekledikten sonra keyfi bir kararla artık o kapıdan giriş olmadığı söylendi. Nasıl böyle keyfi bir şey olduğunu söylediğimde o ‘hanutçu’ denilen şahıslardan biri el kol işaretleriyle ’şuraya gideceksiniz’ diye yüksek sesle yönlendirme yaptı. Bizimle yüksek sesle konuşamayacağını söylediğimde beni tehdit etti ve beni dövebileceğini söyledi. Şükret ki kadınsın, ben kaç kişiyi dövdüm. Mahkemeye de giderim. Bir kapıdan girerim, diğer kapıdan çıkarım. Nasıl olsa diyebilecek fütursuzlukta davranıyorlar. Yanımızdan geçip turist kafilemizdekilere camiye yardım adı altında para istiyorlar. Halbuki böyle bir şey yok’’ diye konuştu.
(İHA)