Bingöl’ün Karlıova ilçesi Devlet Hastanesi acil polikliniğinde nöbetçi olan doktor, sağlık çalışanı ve güvenlik görevlileri, hastanede ölen şahsın yakınları tarafından darp edildi.
Edinilen bilgiye göre, Karlıova ilçesine 22 kilometre uzaklıkta bulunan Mollaşakir köyüne bağlı Tarlacık mezrasında ikamet eden Mehmet Candündaran (62) adlı hasta, astım hastalığından dolayı dün öğle saatlerinde Karlıova Devlet Hastanesi’ne gelerek muayene olmak istediğini söyledi. Acil doktoru Esra Yırtar tarafından muayenesi yapılarak tedavi edilen Candündaran, tedavi olduktan sonra kendisini iyi hissettiğini bildirdikten sonra taburcu edildi.
Tarlacık mezrasındaki evine gittikten yaklaşık iki saat sonra tekrar fenalaşan Mehmet Candündaran’ın ailesi 112 acil servisi arayarak ambulans istedi. Köye gelen ambulansla Karlıova Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Mehmet Candündaran, yolda yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılmayarak hayatını kaybetti. Hastane morguna alınan Mehmet Candündaran’ın yakınları doktoru suçlayarak hastanedeki görevlilere saldırdı. Candündaran’ın yakınları hastaneye gelerek Dr. Esra Yırtar ve sağlık personellerinden Rüveyda Karakozan, Sedat Ercan, Aykut Kırkız, Ömer Faruk Burkay, güvenlik görevlilerinden Namet Örnek ve Ferhat Olgun’u darp etti. Sağlık çalışanları pencereden atlayarak darp edilmekten kurtuldu.
Özel güvenliğin yetersiz kaldığı saldırı sonrasında hastaneye polis çağrıldı. Hastaneye gelen polisler saldırganları hastaneden dışarı çıkartarak hastane çevresinde ve içerisinde güvenlik önlemi aldı. Saldırıya uğrayan güvenlik görevlilerinden Ferhat Olgun, "Hasta yakınları tarafından doktor Esra Yırtar darp edildi. Dr. Esra hanımı hasta yakınları yumruklarla darp ettikten sonra, doktor hanım yere düştü, yerde doktor hanımı hasta yakınları tekmelerken biz güvenlik görevlileri Esra hanımı oradan uzaklaştırmaya çalıştık. Bu sırada bize de saldıran hasta yakınları beni ve diğer güvenlik görevlisi arkadaşımı da darp etti. Hınçlarını alamayan hasta yakınları hastane camlarını da kırdı" dedi.
Saldırıya uğrayan sağlık görevlilerinden Ömer Faruk Burkay ise, "Hasta solunum havalesi geçirmişti. Hasta yolda ölmüştü. Hasta yakınlarının bu duruma tepkisi biraz sert oldu, çünkü hasta gündüzden gelmişti, hastaya müdahaleler yapıldı ona kalbinden bir sıkıntısı olup olmadığını sorduk o da kalp hastası olmadığını sadece astım hastası olduğunu bize söyledikten sonra hastayı taburcu ettik. Kalp ile ilgili bir sıkıntısı yoktu, sadece astım hastalığından dolayı sıkıntısı vardı ve gereken ilaçlar verildi. Hasta durumu iyi olduktan sonra taburcu edildi. Eve gittikten sonra tekrar fenalaşan hasta 112 acil servisi aradı, hasta yakınları durumdan bir ihmal olduğunu düşündüler ama herhangi bir ihmal yoktu. Hasta yakınları bize saldırdılar biz de kendimizi kurtarmak için pencereden atladık. Doktor içeride kalınca gelenlerin hepsi doktora saldırdılar" diye konuştu.
Olayın duyulmasının ardından Karlıova Kaymakamı Selim Çomaklı hastaneye gelerek darp edilen doktor Esra Yırtar ve sağlık personellerini ziyaret etti. Kaymakam Çomaklı ziyaret sonrasında, son günlerde hastanelerde çalışan sağlık personellerine ve doktorlara yönelik saldırıların arttığına dikkat çekerek, konuyla ilgili polis ekiplerinin çok yönlü soruşturma başlattığını ve saldırganların cezasız kalmayacağını söyledi. Kaymakam Çomaklı, tek hedeflerinin vatandaşa hizmet olan hastane çalışanlarına yönelik bu saldırıların son bulmasını ümit ettiklerini dile getrdi.
Mehmet Candündaran’ın cenazesi ise yapılan otopsinin ardından alınan güvenlik önlemleri altında yakınlarına teslim edilerek köyüne gönderildi.
Polis olay hakkında geniş çaplı soruşturma başlattı.
(İHA)