İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine yönelik başlatılan soruşturmada 12 asker FETÖ/PDY silahlı terör örgütü bünyesindeki “Yurtta Sulh Konseyi” yapılanmasının eylemlerine iştirak ettikleri gerekçesiyle tutuklandı.
İstanbul’da 15 Temmuz 2016 gecesi darbe girişiminde, TRT binası, Digitürk ve Boğaz köprülerinin işgalinde görev alan 12 asker, savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi Hakimliğe sevk edildi.
Askerlere, hakimlikte “Emri kimden aldınız?”, “Fethullah Gülen’i tanıyor musun?”, “Fethullah Gülen’den talimat aldınız mı?” şeklinde sorularının yöneltildiği öğrenildi. Askerlerin, ifadelerinde darbe olacağından haberi olmadıklarını belirttikleri, tatbikata veya eğitime gidileceği ve komutanı evine götürecekleri şeklinde emir almaları üzerine hareket ettiklerini söyledikleri kaydedildi.
İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, ifadelerin ardından 12 şüphelinin tamamının, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek”, “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “ kasten öldürmek”, “Cumhurbaşkanına suikast”, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” ve “Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek” suçlarından tutuklanmalarına karar verdi.
“Yurtta Sulh Konseyi” örgütünün amaçları doğrultusunda hareket ettiler
Hakimlik kararında, tüm dosya kapsamına göre şüphelilerin Türk Silahlı Kuvvetlerinin hiyerarşik yapısı haricinde kamuoyunda FETÖ/PDY olarak bilinen ve hakkında birçok soruşturma dosyası bulunan silahlı terör örgütüyle bağlantılı olarak hareket eden “Yurtta Sulh Konseyi” isimli yasa dışı örgüt içerisinde görev aldığı ve örgütün amaçları doğrultusunda faaliyette bulunduğunu belirtti.
Örgüt emirleri doğrultusunda hareket ettiler
Kararda, adı geçen örgütün 15 Temmuz 2016 günü başta Ankara ve İstanbul olmak üzere yurdun birçok yerinde örgütün emir ve talimatları doğrultusunda yasa dışı “Yurtta Sulh Konseyi” kurularak İstanbul ilinde boğaz köprülerinin Anadolu’dan Avrupa’ya geçişini, Ispartakule mevkii yolu kesilerek İstanbul iline girişlerin engellendiği hatırlatıldı.
Cumhurbaşkanının kaldığı oteli bombaladılar
Bir kısım terör örgütü mensuplarının ise TRT binasını basarak yasa dışı bildiri okuttuklarına dikkat çekilen kararda, “FETÖ/PDY örgütü mensuplarının “Yurtta Sulh Konseyi” adına F16 uçakları ve helikopterleri uçurarak Ankara Gölbaşı’nda bulunan emniyet Özel Harekat Binası’nı MİT Müsteşarlığı Binası’nı ve TBMM’yi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nü, Türksat yerleşkesini Cumhurbaşkanı’nın kalmış olduğu otel ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na silahlı ve bombalı saldırıda bulundukları” ifade edildi.
Çok sayıda sivil ve görevlinin ölümüne neden oldular
Olay sırasında birçok insanın öldüğü ve yaralandığı kaydedilen kararda, “İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ve Çengelköy’de önlem alan polislerle silahlı çatışmaya girdikleri, havaalanlarını işgal ederek bombalı eylemlerde bulundukları, kendilerine engel olmaya çalışan Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları’nı silah zoruyla alıkoydukları, tüm bu eylemler sırasında görevli yada sivil vatandaşların ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verdikleri” aktarıldı.
Kuvvetli suç şüphesine dayanan deliller bulunduğundan tutuklanmalarına
Şüphelilerin yasa dışı FETÖ/PDY silahlı terör örgütü bünyesindeki “Yurtta Sulh Konseyi” yapılanmasının eylemlerine iştirak ettikleri ifade edilen kararda, şüphelilerin bu şekilde üzerlerine atılı bulunan suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesine dayanan delillerin bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmalarına hükmedildiğini belirtildi.
Öte yandan, İstanbul’daki darbe soruşturmalarının tamamının yürütüldüğü İstanbul Adalet Sarayı’nda şüpheli askerlerin sorgularının yapılmasına devam ediliyor.
(İHA)