Ülke çapında başlayan Gezi eylemlerinden sonra, İzmir’de 29 kişi hakkında “twitter aracılığıyla halkı isyana teşvik, toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet” suçlamasıyla dava açıldı. Davanın 2. duruşmasına, İzmir Adliyesi’nde devam edildi.

İstanbul’da, 1 haziran 2013 günü başlayan Gezi eylemleri, İzmir’de de sürdürüldü. Gezi eylemcileri, sosyal medyada twitter üzerinden örgütlenerek sokaklara döküldü. Olaylar sonrası, İzmir’de twitter üzerinden halkı isyana teşvik, toplantı ve gösteri yasasına muhalefet suçlamasıyla 29 kişi hakkında dava açıldı.

İzmir Adliyesi’nde, 3’er yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 29 kişinin 2. duruşması bugün görüldü. Duruşmanın ardından İzmir Barosu avukatları açıklamalarda bulundu. İzmir Barosu avukatlarından Hande Atay, esasa geçilmeden derhal beraat kararı verilmesini talep ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Bunun sebebi, dosya kapsamında bulunan bütün delillerin hukuka aykırı yöntemlerle elde edilmiş olmasıydı. Bu konuda İzmir Barosu’nun hem Organize Şube’de görevli 4 polis memuru hakkında hem de soruşturmayı yürüten ve iddianameyi hazırlayan savcılar hakkında HSYK’a şikayetlerimizi bildirdik. İlk duruşmada, 29 kişi için tek mağdur olarak gösterilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, mağduriyetinin ne olduğunu ve kendisine yöneltecek sorularımız olduğu gerekçesiyle kendisinin dinlenmesini talep ettik. Ancak, kendisinin siyasi konumu itibariyle dinlenilmemesine karar verildi. Bu kapsamda, halkı kanunlara uymamaya tahrikle yargılanan 29 kişinin, ifade özgürlüklerinin yargılandığı bu duruşmalara girmeye devam edeceğiz. İfade özgürlüğü savunuculuğu yolunda, mücadelemize devam edeceğimizi, buradan herkese açıklıyoruz.”