Toplumun önemli sorunlarından biri haline gelen kaçak sigara problemi bugün, Türkiye ekonomisine ve Trabzon esnafına çok ciddi zararlar vermekte. Devlete yıllık yaklaşık 6 milyar TL’lik vergi kaybı yaratan bu yasadışı faaliyete Trabzonlular dur demeli!

Trabzon genelinde her 5 sigaradan biri kaçak sigara. Hangi koşularda üretildiği, depolandığı ve kazancının kimlerin cebine gittiği bilinmeyen bu sigaralar pasajlarda ve sigara satış ruhsatı olmayan yerlerde satılıyor. Çok ucuz olan bu sigaraları kaçakçılar 18 yaşından küçüklere dahi satması, işin bir başka boyutu. Bu kadar bilinmezliklerle dolu kaçak sigaradan uzak durmamız gerekmez mi?
Kaçak sigara zaten zor koşullarda yaşamlarını sürdüren esnaf üzerinde olumsuz gelir baskısı yaratıyor. Gelirinin yüzde elliden fazlasını sigara işinden kazanan Trabzon perakende esnafı bayramın geldiğini bile anlamıyor. Bu kapsamda toplumu bilinçlendirmek üzere Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu tarafından Mayıs ayında hayata geçirilen “Dikkat! Bilmediğin Gerçekler Var” kampanyası kamuoyu nezdinde büyük ilgi gördü. Trabzon halkı bu kampanyaya destek olmalı. Aynı zamanda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Alo 136 hattını arayarak yapacakları bildirimler sonucunda Trabzonlular, kaçakçılıkla mücadelede etkin rol oynamalı. Kaçakçıları yakalatanlara para ödülü verilmesi de bu mücadeleyi destekleyecek bir başka unsur olacak. Trabzonlu hemşerilerimizin esnafına sahip çıkacağından hiçbir şüphemiz yok…