Çocuklarda davranış bozukluğu inceleme gerektiren bir durumdur. Davranış bozukluğu çocukların sosyal ve akademik hayatını etkileyebilmektedir. Bu sorun ile başa çıkabilmek için ailenin çocukları çok iyi izlemesi ve gerekirse bir uzmandan yardım alması gerekmektedir.

Bazı durumlarda ebeveynler bu davranışlarının nedenini anlayamaz ve zamanla geçeceğini düşünerek hiç bir girişimde bulunmazlar aslında bu durum çocuğun geleceği için tehlike arz etmektedir. Ağaç yaşken eğilir ve çocuklarda davranış bozukluğu sorunu da erken tehşis edilerek tedavi edilmelidir. Bir çok yaşta ki çocukta bu durumla karşılaşılabilir. En sık 5 yaş çocuk psikolojisi bu guruba dahildir. 5 Yaş çocuk psikolojisi ve 10 yaş çocuk psikolojisi geçiş evreleri olduğu için bu dönemlerde daha dikkatli olmakta fayda vardır.

Çocuklarda Davranış Bozukluğu Nedenleri

Çocuklarda davranış bozukluğu nedenlerinin başında; hatalı ebeveyn tutumları gelmektedir. Ebeveynlerin aşırı tutucu, otoriter veya tam aksi olması çocuklarda davranış bozukluğu oluşmasına yol açabilir. Çocuk özgürce oynayabileceği, özgürce kendini ifade edebileceği bir ortam bulamadığı durumlarda, sinirli ve laf dinlemeyen halleriyle bilinir, bu çok olası bir durumdur. Yine oldukça rahat davranan ebeveynlerin çocuklarında da bu durum gözlemlenebilir.

Davranış Bozukluğu Belirtileri 

Davranış bozukluğunun ilk belirtleri; çocukların argo ve küfürlü konuşmaları, madde kullanımı, çevresi ve ailesi ile geçimsizlik yaşaması, kendisine ve çevresine zarar verecek davranışlar bulunması, aileye karşı güvensizlik beslemesi ve sürekli bir kavga içerisinde olması, hayvanlara, eşyalara zarar vermesidir. Bu davranışları çocuğunuzda gözlemliyorsanız bir uzmandan yardım almakta fayda vardır.