Antalya’da küçük sanayi sitesi inşaatında çalışan demir ve kalıp ustaları, taşeron firmadan paralarını alamadıklarını iddia ederek, yaptıkları inşaatın çatısında eylem yaptı.
Eylem, Kepez Küçük Sanayi Sitesi’nin 2. etabında gerçekleşti. İnşaatın demir ve kalıp işlerini yapan işçiler, paralarını alamadıkları iddiaasıyla iş bırakarak inşaatın çatısına çıktı. İddiaya göre, taşeron firma işçilerin sigorta ödemelerini 15 gün önce kesti ve işlerine son verdi. Fakat firma işçilerin işlerine son verildiğini bildirmeyerek, işçileri çalıştırmaya devam etti. İşlerine son verildiğini bu sabah öğrenen yaklaşık 25 işçi, şoka uğradı. 1 aydır maaş almadan çalışan işçiler, alacaklarını istemelerine rağmen sonuç alamadı. Ailelerini bırakarak Antalya’ya çalışmaya gelen işçiler, alacaklarının ödenmemesi üzerine yaptıkları inşaatın çatısına çıktılar. Paralarını almadan aşağı inmeyeceklerini söyleyen işçiler, saatlerce çatıda bekledi. Firma yetkililerine ulaşamayan işçiler, iskele demirleri ve kalıpları sökerek aşağı atmaya başladı. Ellerine geçirdikleri her şeyi binadan aşağı fırlatan işçiler, ‘Hakkımızı istiyoruz’ diyerek slogan attı.
Ordu’dan Antalya’ya gelen 43 yaşındaki kalıpçı ustası Kani Arıkan, zor şartlar altında 3 aydır çalıştığını ifade ederek, sigortalarında kesinti olmasının yanında iş güvenliğinin hiç olmadığını söyledi.
Kiriş üzerinde çalıştıklarını ama emniyet kemerlerinin dahi bulunmadığını kaydeden Arıkan, “Aradaki taşerona para verilmiş. Ama bizde para yok. Çıkışımız iki hafta önce verilmiş ama kimsenin haberi yok. Bu halde insanlar çalıştırıldı. Yatacak olan paralarda yatmıyor. Bir kısım para aldık ama, çıkış verildikten sonraki paramızı alamadık. Buradan çıkarsak paramızı alamayacağız. Bizim gitme şansımızda yok. Cebimizde yol parası yok” şeklinde konuştu.
39 yaşındaki demirci ustası Mehmet Pınar ise bir aydır çalıştığını ve sigortasının eksik yattığını belirterek, “Burası bir sanayi sitesi inşaatı. Hiçbir şekilde para alamadık. Mağduruz. Sadece paramızı almak istiyoruz. Bir kişin alacağı en az bin 500-2 bin TL. Akşama kadar ölümle burun burunayız. Can güvenliğimiz zaten yok. İş güvenliğini denetleyen de uygulayanda yok. Bizi atlatıyorlar. Bu bina bizim elimizden geçti. Alnımızın terini almak için çatıdaydık. Biz paramızı istiyoruz. 26 bin TL para ödenecek. Para alamadan giden çok. Şuan çok mağdur durumdayız” diye konuştu.
31 yaşındaki demirci ustası Ahmet Bozkurt, 1 aydan fazladır çalıştığını ve iki kez sigortasına giriş çıkışın olduğunu belirtti.
15 gün önce kendileri çıkış verildiğini ama haberlerinin olmadığını ileri süren Bozkurt, “ Biz mağduruz. Gurbetçi aklan arkadaşlarımızın koğuşlarını da yıkacaklar. Ya gidersiniz, yada yerinizi yıkarız diyorlar.İş güvenliği zaten yok. Biz ona rağmen ailemizin rızkı için çalışıyoruz. Başka amacımız yok. Masada eğlenen adamlar, haftaya para geliyor diyor kimse yok. Akşam fırından borç ekmek alıp eve gidiyoruz. Adalet buysa ne yapabiliriz” dedi.
Öte yandan kooperatif ve bakanlık tarafından firmaya aylık ödemenin yapıldığı bildirildi. Olay yerine gelen polis de işçilerin ifadesine başvurdu.
(İHA)