Çeşme’den Sakız Adası’na yasa dışı yollardan geçmeye çalışan Suriyeli sığınmacıları taşıyan tekne alabora oldu. Sığınmacılardan 12’si kurtarılırken, 1’i öldü; 2 kişinin ise kayıp olduğu bildirildi.
Mart ayında imzalanan Geri Kabul Anlaşması ile azalan yasa dışı geçişlerde Ağustos ayında yeniden artış görülmesiyle korkulan oldu. 21 Ağustos Pazar günü, Çeşme’den Sakız Adası’na yasa dışı yollarla kaçmaya çalışan sığınmacıların teknesi, Çeşme açıklarında alabora oldu. 15 Suriyeli sığınmacının imdadına yetişen Sahil Güvenlik ekipleri, 12 kişiyi kurtarmayı başarırken, 20 yaşlarında bir genç kızın cansız bedenine ulaştı. 2 Suriyeli sığınmacının kayıp olduğunun belirlenmesi üzerine, arama çalışmasına başlandı. Ancak kayıp sığınmacılara ulaşılamadı.
Sahil Güvenlik Komutanlığı verilerine göre, bu yıl Ocak ayından Mart ayı sonuna kadar olan dönemde 173 sığınmacının cansız bedeni Ege Denizi’nden çıkarılmıştı. Geri Kabul Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinin ardından yasa dışı geçişlerde belirgin bir azalma yaşanmış ve 21 Ağustos tarihine kadar ölüm olayı yaşanmamıştı.
Mart ayında 8 bin 111 sığınmacı yasa dışı geçiş yapmaya çalışırken, anlaşmayla bu sayı Haziran ayında 509’a kadar düşmüştü. Temmuz ayında 832 sığınmacının yasa dışı geçiş yapmaya çalıştığı belirtilirken, Ağustos ayında ise günümüze kadar 894 sığınmacının yasa dışı geçişine engel olundu.
(İHA)