Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Sultangazi Belediyesi Ek Hizmet binasının açılış töreninde suikast girişiminde bulunduğu iddia edilen Ferhat Yıldız’ın yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, tutuklu sanık Ferhat Yıldız hazır bulunurken, mağdur müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı avukat Ferah Yıldız temsil etti.
Mahkeme başkanı duruşmada suç aleti tabancayla ilgili Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi’nden gelen rapor okundu. Raporda, tabancanın çalışır vaziyette olduğu, kovan çekirdeğinde çizikler bulunduğu, mermi çekirdeğine ateşleme iğnesi çarptığı fakat tabancanın patlamamış olduğu belirtildi.
Rapora ilişkin söz alan sanık avukatı, suçta kullanıldığı iddia olunan tabancanın 50 metre uzaklıktan fırlatıldığında patlama olasılığının ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a isabet etme ihtimali olup olmadığı yönünde rapor alınmasını talep etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız, ATK’dan gelen raporda her şeyin belli olduğunu belirterek “Tabancanın 50 metre uzaklıktan atıldığına dair bir iddia hiçbir zaman dosyada geçmemiştir. Sanık avukatının talebi reddedilsin” diye konuştu. Mahkeme sanık avukatının talebi reddetti.
Müvekkilinin eylemini gerçekleştirdiği yere öldürme kastıyla değil, protesto amacıyla gittiğini öne süren sanık avukatı “Müvekkilim taş atar gibi silahını fırlatmıştır. Dolayısıyla olsa olsa silahlı tehdit suçu olabilir. Öldürme ve yaralama kastı olmadığında tahliyesini talep ediyoruz” diye konuştu.
Sanığın tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme heyeti duruşma savcısının mütaala vermesi için duruşmayı erteledi.

“SİLAHIMI ERDOĞAN’IN MAKAM ARACININ ARKASINDAN TAŞ ATAR GİBİ ATTIM”
Sultangazi’de kuruyemiş dükkanı işleten tutuklu sanık Ferhat Yıldız olay günü caddelerde Erdoğan’ın geçtiği yönünde anonslar yapıldığını ve o gün yaşananları ilk duruşmada şöyle anlatmıştı: "Olaydan bir hafta önce adını bilmediğim bir şahıstan, bir otobüs durağında silah satın aldı. Silahı satın aldığımda içince bir tane kurşun vardı. Silahı hiç kullanmadım. Halk, Erdoğan makam aracıyla geçerken sevgi gösterisinde bulunuyordu. Ben kalabalığın arkasındaydım. Makam aracıyla aramda 10 metre mesafe vardı. Aracın arkasından yola indim. Mermiyi namluya sürdüm, sonra silahı makam aracının arkasından taş atar gibi attım. Sonra korumalar yanıma gelip ‘Ne attın?’ diye bağırdılar. Cumhuriyetimiz tehlikedeydi, bir mesaj vermek için yaptım. Erdoğan’ı vurmayı planlamadım, sadece protesto amaçlıydı. Taksim eylemlerine de katılmıştım"
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 yakın koruması bir önceki duruşmada tanık olarak dinlenmişti. Tanıklar Ferhat Yıldız’ı silahını Erdoğan’ın makam aracına doğrulturken gördüklerini ve hemen müdahale ettiklerini öne sürmüşlerdi.

İDDİANAMEDEN
Sanık Ferhat Yıldız hakkında “Yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürmeye teşebbüs, tasarlayarak öldürmeye teşebbüs” suçlarından 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
(İHA)