İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltı ve sorgu işlemlerine devam ediliyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın darbe girişimine ilişkin yürüttüğü soruşturmada tutuklanan erlerin, cezaevinde alınan ikinci sorgularında eylemlere katılanları tek tek deşifre ettikleri, savcılığın ise olaya karışan ve karışmayanları tespit etmek için ifadeleri tekrar incelediği öğrenildi.
Soruşturma kapsamında tutuklanan tutuklanan yüzlerce er, Başsavcılıkça görevlendirilen 25 Cumhuriyet savcısı tarafından cezaevinde tekrar sorgulanıyor. Dün akşam saatlerine kadar sorgulanan 200 şüpheli erin çok önemli ifadeler verdikleri, ateş etme emrini kimden aldıklarını söyledikleri, darbe eylemlerine katılanları deşifre ettikleri öğrenildi. Savcılığın bu yeni bilgiler kapsamında soruşturmayı derinleştirdiği, olaylara kimlerin karıştığını net olarak tespit etmek için ifadeleri dikkatle inceledikleri kaydedildi.
Başsavcılık İrtica ile Mücadele Eylem Planını belgesindeki ıslak imza için ‘Bu imza Dursun Çiçek’e” aittir yönünde rapor verdikleri iddia edilen Emniyet Kriminal ve Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı’nda çalışan 9 şüpheli hakkında gözaltı kararı aldı.
Soruşturma kapsamında eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun da arasında olduğu 12 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. "FETÖ/PYD üyesi olmak", "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs" ve "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla haklarında gözaltı verilenlerin, 8 Merkez Valisi, Bağcılar, Sancaktepe ile Kadıköy Kaymakamı ve 1 Vali Yardımcısı olduğu belirtildi. Soruşturma kapsamında Hüseyin Avni Mutu’nun da arasında olduğu 10 kişinin gözaltına alındı. İki kişi ise aranıyor.

3 ÜST DÜZEY TÜRK TELEKOMÇALIŞANI DA GÖZALTINDA
Türk Telekom Genel Müdürlüğü’nde çalışan 3 üst düzey yönetici de soruşturma kapsamında gözaltına alındığı, bu yöneticilerin sorgu işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. Darbe girişimine yönelik tüm bölgelerdeki olaylara ilişkin tek soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütüleceği ifade edildi.
(İHA)