Hüseyin Avni Aker Kimdir? 

1889-1944 yılları arasında yaşayan Vakfıkebir ilçesi Çarşıbaşı nahiyesi Çavuşlu köyünden mütevazı bir ailenin çocuğu olan Hüseyin Avni Aker ilk ve orta tahsilini ve muallim mektebini Trabzon’da tamamladı.

 Akçaabat ve Sürmene ilçelerinde ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra, Genç Türkiye Cumhuriyeti kadrolarını oluşturmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına çağırıldı.

 Selim Sırrı Tercan önderliğinde İstanbul’da açılan Beden Terbiyesi kursuna katıldı.

 Türkiye’de beşinci Trabzon’da ise ilk beden eğitimi öğretmeni oldu.

 Trabzon Sultaniye muallim mektebi olan Trabzon Lisesi’nde Beden Eğitimi öğretmenliği yaparak öğretmenliğine veda etti.

 Hüseyin Avni Aker ayrıca Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’nde bulundu.

 Adı ile anılan Stadın arsasını kamulaştırdı. O yıllarda şehir stadı ismi ile anılan bu mabet Hayri Gür hocanın önerisi ile stat Hüseyin Avni Aker adını almış oldu.

 1. Dünya Savaşında teğmen, İstiklal Savaşı’nda Üsteğmen olarak görev yapan Hüseyin Avni Aker İstiklal Madalyasına sahiptir.

 Eski ismi “Şehir” yeni ismi “Hüseyin Avni Aker Stadı” Karagöz Bahçesi’nden Tahtalı sahadan,  Karayolları altında Yavuz Selim Sahasından Boztepe, Çamlık alanlarından Uzukum Yollarından,  Kaneviçe işler gibi nakşederek Türkiye’de futbol ihtilalinin gerçekleştirildiği yerdir, bir futbol mabedidir.

 Lejyoner takımlarına son verilip, Trabzonludan başka çıkış yolu yoktur diyerek özüne dönüp 7 Türkiye Şampiyonluğu,  8 Türkiye Kupası Şampiyonluğu, 7 kez Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonluğu,  5 kez Başbakanlık Kupası Şampiyonluğu, 1 kez TFF Süper Kupa Şampiyonluğu kazanan eşi benzeri olmayan takım unvanını aldığı yerdir Avni Aker Stadı, bir futbol mabedidir. Ayrıca Trabzonlular için “futbol bir ibadettir” dedirttiren Hamsi ’den, Mısır ekmeğinden, Karalahanadan, Yarmadan, Hamsi Kuşundan aldığı enerji ile o ulvi inancıyla taş tribünlerini yağmur, kar, soğuk, sıcak demeden maç günü değil maç akşamından dolduran Ayşe Teyzelerin, Temel amcaların, gençlerin, kolbastının, futbolun, horonun birbirine karışıp oynandığı sahadır, bir futbol mabedidir.

 Tribünde örgülerin örüldüğü, çayların demlenip içildiği, her bir futbolcunun kardeşten ağabeyden oğuldan ayırt edilmediği başarılar için duaların yapıldığı bir alandır, bir futbol mabedidir.

 Kadim dostlukların kurulduğu, nişan ve evliliklerin temelleri atıldığı, tasada sevinçte ortak olup şarkıların söylendiği, yarın ki maça bir gece önceden konsantre olunduğu, lügatlarında yenilgiye asla yer olmadığı, arada bir olursa kazara o haftayı diğer haftaya kadar yas ilan edilerek geçirildiği bir yerdir bir futbol mabedidir.

             İstanbul hegemonyasına son veren rakiplerinin Trabzon’a gelipte orta sahayı geçerlerse bir de korner atabilirlerse kendilerini galip ilan ettiren ezilmişliğin dışa vurulduğu haksızlığa başkaldırılışın yaşandığı bir yerdir, bir futbol mabedidir.

             10 yılda 7 Türkiye Şampiyonluğuna ev sahipliği yapan İngiltere, Rusya, İspanya gibi sayısız ülkelerin dev takımlarının dize getirildiği o ülkeler tarafından Trabzonspor bir futbol takımından ibaret değil aynı zamanda futbolcu fabrikasıdır da dedirten stadın adıdır, futbol mabedidir Hüseyin Avni Aker Stadı.

             Trabzonsporlular için Trabzonspor bir sevda ise Trabzonspor için de Avni Aker sevgili gibidir yârdır. 

Hüseyin Avni Aker’i Trabzonspor’u satırlara dökmek ile bitmez zira onlar birer deryadırlar. Daha ne yazayım diyeceğim ama aklıma bir kelime geldi, daha yazsan ne yazar diye yazacağının ne manası var ki Trabzon’un Trabzonsporlunun futbol mabedi kalplerden söküldükten sonra sözün ne manası var.

Sözün bittiği yerdeyiz vesselam.

Günümüze dek o güzellikleri bize yaşatıp ebediyete göçenlerin kabirleri cennet olsun, sağlara da selam olsun.

Saygılarımla.