Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan’daki temasları kapsamında Bakü Türk Anadolu Lisesini ziyaret etti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun KKTC’nin ardından ikinci yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği Azerbaycan’daki temasları devam ediyor. Davutoğlu, çok sayıda Türk öğrencisi bulunan Bakü Türk Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti. Azerbaycan’a yapılan resmi ziyaret vesilesiyle Bakü Türk Anadolu Lisesi’nde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Davutoğlu, “Bu gelenekselleşmiş dostluğun ifadesidir. Türkiye’de ve Azerbaycan’da görev üstlenen yetkililer karşılıklı ziyarette bulunurlar. Bugün de biz Azerbaycan’ı dost, can Azerbaycan’ı ziyaret ediyoruz” dedi.
Türkiye ve Azerbaycan arasında önemli bir dostluğun olduğunu da yineleyen Başbakan Davutoğlu, “Türkiye ve Azerbaycan her konuda stratejik dostlar, ortaklar, kardeşler olarak büyük hamleler içinde. Tabi bu hamlelerin kalıcı olabilmesi için eğitim alanında da birlikte çalışma zarureti var” diye konuştu.
Çocukların gözlerindeki muhabbetin Türk-Azerbaycan dostluğunun gelecekteki garantisi olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, “Bugün bu konuyu da ele aldık. Okulumuzun daha geniş kampüste çok daha iyi koşullarda eğitim vermesi için sayın Aliyev’le mutabık kaldık. Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelen kardeşlerimiz için daha iyi şartlarda yurtlar hazırlayacağız. Biz gençliğimizi hep günümüzdeki Azerbaycan’da bulunmak için rüyalarla, hayallerle geçirmiştik 70’li, 80’li yıllarda. Bugün cuma namazında oradaki kardeşlerimize de hitap ederken söylediğim gibi o rüyalardan, hayallerden bugünkü gerçekliğe gelmiş olmak ve bir radyo dalgası üzerinden acaba Bakü’den bir ses duyabilir miyim diye çevirdiğimiz o dalgaların arasından bugün öz Türklüğe asli yurdumuza bir başbakan olarak dönmenin mutluluğunu yaşıyorum. İçeride öğrencilerle bir araya geldiğimde onların da nasıl güçlü bir bilinç halinde yaşadıklarını görmekten mutlu oldum” açıklamalarında bulundu.
Ziyareti sırasında öğrencilerin derin ve anlamlı resim yaptıklarını gördüğünü aktaran Davutoğlu, bu resimlerin toparlanarak Büyükelçilikte sergilenmesi için gerekli talimatların verildiğini söyledi.
Bakü Türk Anadolu Lisesi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’nın 28 Şubat 1992’de imzalanan anlaşmasına göre 24 Ocak 1994 tarihinde açıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’na bağlı 174 numaralı okulun 4. katında eğitim hayatına başlayan okulun adı Azerbaycan Eğitim Bakanlığı’nın 9 Eylül 1999 tarih ve 689 sayılı emri ile Bakü Türk Anadolu Lisesi olarak değiştirildi.
(İHA)