Medical Park Trabzon Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ramazan sonrası beslenme hakkında bilgilerde bulundu.
11 ayın sultanı ramazanı yolcu ettiğimiz şu günlerde artık sıra geldi ramazanın en "tatlı" kısmını, bayramı konuşmaya. Öncelikle herkese şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum. Bayram sonrası özellikle bir kaç günde vücudu ramazan öncesindeki haline geri döndürmek pek kolay olmayacak. Tatlının bağımlılık yapıcı etkisi ve hem iftar akşamlarında hem de bayramda tüketilen tatlı miktarları düşünülürse bayramdan sonra tatlıyı fazla kaçıranları oldukça zor bir dönem bekliyor… Dikkat edin! Zor, ama imkansız değil…  Peki neler mi yapılmalı? İşte size bayramda alınacak muhtemel fazla kilolara karşı küçük birkaç ipucu.
Önleminizi En Başından Alın
Aslında önlemi en başından almak en doğusu. Yıllardır geleneksel olduğu gerekçesiyle her bayramda yaptığınız şerbetli tatlılara, daha hafif ama yine göz dolduracak lezzetli alternatifler üretin. Meyveli çikolatalı cuplar, dondurmalı irmikli tatlılar veya kuru meyve ve kuru yemişleri biraz bal ile karıştırarak oluşturacağınız hafif ve sağlıklı lezzetler bunlardan sadece bir kaçı… Unutmadan, 1 dilim baklavanın yaklaşık 130 kalori olduğunu hatırlatmadan da geçmeyelim. 
Bayram Sonrasında
Öncelikle bayram sonrası güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın. Hafif bir kahvaltının ardından ara öğünlerle günü destekleyerek kan şekeri düşüklüğüne bağlı ana öğünlerde fazla besin tüketmenin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca aşırı yağlı ve tuzlu besinler ile basit karbonhidrat kaynaklarından da uzak durmaya çalışın. Özellikle bayramda tatlıyı fazla kaçırdıysanız, mümkünse sonrasındaki birkaç gün hiçbir tatlı çeşidini tüketmeyin Yine bayram sonrası vücut eski düzenine dönene dek bir ana öğününüzü hafif geçirmeye çalışın. Zeytinyağlı bir sebze yemeği, yanında yoğurt ve 1-2 dilim tahıllı ekmek ya da haşlanmış tavuklu hafif bir salata, yanında 1-2 dilim tahıllı ekmek ve bir bardak ayran sizin için iyi alternatifler olabilir.
Bol Su İçin
Ramazanda 18 saatlik bir açlıkla zaten yavaşlayan metabolizmalara bir de bayramdaki aşırı ve ölçüsüz tatlı tüketimi eklenince vücut bir hayli yıpranıyor. Bu nedenle hep söylediğimiz gibi en iyi detoks içeceği olan su tüketimine özellikle bayram sonrasında da dikkat edin ve sıcak yaz günlerine denk gelen ramazan bayramı ve sonrasında, günde mutlaka 10-12 bardak su için. Eğer su içme alışkanlığınız yoksa sularınıza taze nane ve limon dilimleri ekleyerek onları renklendirebilir; böylece su değilde aromalı bir içecek içiyormuşsunuz hissine kapılabilirsiniz.
Uykuya Dikkat
Ramazan boyunca iftar ve sahur arasının çok kısa olmasından dolayı birçoğumuz sahura kadar hiç uyumadı belki de. Ama en başta da söylediğimiz gibi artık vücudu toplama zamanı. Günde mutlaka ortalama 7 saat uyuyun. Ve uyku kaliteniz açısından, uykuya dalış saatinizin 23.00'ı geçmemesine özen gösterin. Son olarak sizlerle 1 günlük örnek bir bayram sonrası menüsü paylaşırken bir noktayı belirtmek istiyorum. Bu programdaki değerler size bir fikir vermesi adına ortalamalar baz alınarak hesaplanmış olup, herkes için uygun değildir. Size uygun en doğru beslenme programı için bir diyetisyene başvurmayı ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeyi unutmayın. Şeker tadında, ama şekersiz bayramlar. 

1400 KALORİLİK DİYET PROGRAMI
Uyanır uyanmaz: 2 litre suya 1 adet elma, 1 adet kabuklu limon, 5-6 yaprak taze nane, 1 çubuk tarçın, 7-8 dal karanfil ve 1 parça taze ekleyip dinlenmeye bırakın. Ve bu karışımı gün boyunca için.

Kahvaltı 
1 su bardağı süt
4-5 yemek kaşığı yulaf ezmesi 
1 adet armut
1 çay kaşığı tarçın
1 fincan ıhlamur

Ara Öğün
1 paket probiyotik yoğurt
1 adet salatalık
Öğle Yemeği
150 g balık
Yağsız limonlu mevsim salata (sınırsız)
1 dilim ekmek

Ara Öğün
1 adet elma
Ara Öğün
4 adet kuru kayısı
5 adet çiğ badem
1 fincan yeşilçay

Akşam Yemeği
1 tabak kabak spagetti 
1 kase sarımsaklı yoğurt
1 ince dilim ekmek
Ara Öğün
15 adet kiraz
1 fincan papatya çayı
Kübra Karakuş
Beslenme ve Diyet Uzmanı