TRABZON (AA) - Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Karadeniz Teknik, İstanbul ve Erciyes üniversiteleri iş birliğinde, 13-17 Şubat'ta Antalya'da "2. Uluslararası Su ve Sağlık Kongresi" düzenlenecek.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongrenin birincisinin Antalya'da düzenlendiğini söyledi.

Etkinliğin ikincisinin de 13-17 Şubat'ta Antalya'da yapılacağını belirten Topbaş, "Su, her yönüyle ele alınması gereken bir konu. Önemli bir konusu da insan sağlığıdır. Bu nedenle suyu değişik sektörlerle ele alıp, bilimsel ve hizmetsel açıdan değerlendirmek gerekir. O yüzden kongremizde 'Suya Dair Her Şey' sloganıyla yola çıktık." dedi.

İçme ve kullanmadan yüzme suyuna, tarımsal amaçlı kullanılandan ambalajlı suya kadar birçok konuyu hedef noktalarına aldıklarını bildiren Topbaş, "Günlük olarak bir insanın 2 ila 2,5 litre su içmesi gerekirken, bu oranın ülkemizde oldukça az olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla kongrenin bilinçlenme ve ileriye dönük iyi bir bilimsel birikim oluşturacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Kongre kapsamında birçok aktivite de gerçekleştirdiklerini anlatan Topbaş, şöyle devam etti:

"Suyu toplum gözünde daha iyi noktaya getirebilmek adına 3 yarışmamız var. Biri herkese açık olan, Türkiye Fotoğraf Sanatları Federasyonundan onaylı 'Suya Dair Her Şey' konulu fotoğraf yarışmamız. Diğerleri de gençlerimizde ve çocuklarımızda suya farkındalığı artırmak için Milli Eğitim Bakanlığımızdan onaylı, aynı konulu kompozisyon ve resim yarışmaları. Şu anda da Türkiye genelindeki okullarımızda yarışmalarımız devam ediyor."

Prof. Dr. Topbaş, kongrenin sektörleri buluşturmayı hedeflediğini, bu nedenle kamudan, özelden, belediye ve üniversitelerden katılımcıların olacağını vurguladı.

Kongreye yaklaşık 30 uluslararası, 75 ulusal konuşmacının katılacağını kaydeden Topbaş, "Kongredeki hedefimiz, suyu yaşamın odak noktası olarak görüp, gelecek nesillere aktarabilecek şekilde korumamız gerektiğini gösterebilmek. Dünyadaki su rezervinin yüzde 97,5'i tuzlu sudur. Yüzde 2,5'i insanların kullanabileceği sudur. Yüzde 2,5'inden elde edebileceğimiz su miktarı ise oldukça kısıtlıdır." ifadelerini kullandı.

Ülkelerin su kapasitelerine göre sınıflandırıldığına dikkati çeken Topbaş, "Türkiye yılda yaklaşık bin 450 metreküplük su kapasitesiyle maalesef su sıkıntısı çeken ülkeler arasındadır. Yağış miktarındaki azalmalar ve nüfus artışını da göz önüne aldığımızda bu oran gittikçe azalmaktadır. Su fakirliğine doğru giden bir ülkeyiz. Bu nedenle de suyu korumak ve gelecek nesillere tertemiz sular bırakmak, kongrenin temel hedefidir." dedi.