TRABZON (AA) - SEYİT AHMET EKSİK - Hava Elektronik Sanayi (HAVELSAN) Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, yüz tanıma ve görüntü işleme teknolojileri sayesinde terör ve diğer suçlardan aranan kişi ya da araçları bulmanın daha kolay hale geleceğini söyledi.

Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aselsan ile ortak yürütülen Kent Güvenliği Yönetim Sistemi projesiyle bütün il ve ilçelerde kameralı bir sistem geliştirdiklerini aktardı.

Kentlerde faaliyet gösteren Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) kameralarının yerine 81 ilde kurulacak yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde bütün görüntülerin tek merkezde toplanacağını belirten Atalay, "Yüz tanıma ve görüntü işleme teknolojileri sayesinde aranan bir kişi ya da aranan bir aracı tespit etmek, bulmak mümkün hale gelecek. Çok yakın zamanda terör ve diğer suçlarla ilgili her türlü aranan kişileri ve araçları bulmak mümkün hale gelecek." dedi.

Atalay, şunları kaydetti:

"Bütün görüntülerin yüksek çözünürlüklü kameralarla ilçelerden toplanıp illere, illerden de Ankara'daki merkeze taşınacak şekilde bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bu sistemi de çok hızlı bir şekilde bitirmeyi hedefliyoruz. Şu anda proje başlamış vaziyette, 16 ilde faaliyet yürütülüyor. Çok yakın zamanda artarak devam edecek. Elde edilen görüntüler, önce ilçelere oradan da illerde toplanacak sonra ise merkezlerde saklama alanlarında erişilebilir hale gelebilecek."

HAVELSAN olarak siber güvenliğe büyük önem verdiklerini dile getiren Atalay, Türkiye'nin siber güvenlikte en fazla saldırıya maruz kalan ülkeler arasında ilk 10'da yer aldığını söyledi.

Atalay, "Siber tehdide en çok maruz kalan ülkelerden biri olarak kendi yerli ve özgün çözümlerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu alanda faaliyet gösteren pek çok firmayla birlikte iş yaparak kendi yerli ve milli siber güvenlik ürünlerimizi oluşturuyoruz. Havelsan'da oluşturduğumuz siber güvenlik mükemmeliyet merkezinde hem eğitim verip uzman yetiştiriyoruz hem de kurumların siber güvenlik ihtiyaçlarını bizim merkezden, kendilerinin yatırım ya da uzman istihdamı yapmalarına gerek kalmaksızın hizmet sunabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Kritik alan ve kritik tesislerin güvenliğiyle ilgili de çalışma yürüttüklerini anlatan Atalay, Aselsan'la birlikte Botaş boru hatları projesi yürüttüklerini söyledi.

Atalay, doğalgaz ve diğer boru hatları boyunca olası tehditleri önceden tespit etmek ve uyarı mekanizmalarını harekete geçirmek, komuta kontrol sistemleriyle bu işte faaliyet gösteren güvenlik birimlerine önceden haber vermek ve bilgilendirmek üzere bir proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Yine bazı kritik tesislerin, havaalanları gibi güvenliğini sağlamak üzere çalışıyoruz. Kritik alanlar ve askeri alanların güvenliğiyle ilgili çalışıyoruz. Çok sayıda güvenlikle ilgili projemiz mevcut." değerlendirmesinde bulundu.