Türkiye’nin öncü teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olan Yıldız Teknopark’ın, bu yıl ikincisini düzenlediği ‘Teknolojinin Yıldızları’ ödül töreni gerçekleşti. Üç farklı kategoride sahipleriyle buluşan ödüllerde; Türkiye’nin ’teknoloji ve inovasyon yıldızı’ Vestel olurken, ’sosyal sorumluluk yıldızı’ ise Garanti Bankası oldu.

Yıldız Teknopark’ın bu yıl ikincisini düzenlediği Teknolojinin Yıldızları Ödülleri, ‘Kuluçkanın Yıldızları’, ‘Teknoparkın Yıldızları’ ve ‘Türkiye’nin Yıldızları’ olarak 3 farklı kategoride sahipleriyle buluştu. İnovasyon alanındaki en başarılı firmaların ödüllendirildiği, 24 Mart 2017 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törene STK, akademi ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Neutec, Ziraat Teknoloji ve Etiya sponsorluğunda gerçekleşen ödül töreninde açılış konuşmasını yapan Yıldız Teknopark Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, "Ülkemizin lider teknoloji ve inovasyon üssü olan Yıldız Kuluçka’yı yeni ofisiyle Türkiye’nin en büyüğü haline getirdik. Önde gelen üniversitelerimiz ile Uluslararası Kuluçka Merkezimiz Starcamp’ı Silikon Vadisi’nde açtık. Pek çok kuluçkamız Start-up 100 listelerinde yerlerini alırken, firmalarımız ise teknoloji ve bilişim alanındaki ilk 100 listelerine girerek gurur kaynağımız oldular" dedi.

Güner, Yıldız Teknopark çalışmalarıyla ilgili ise, "2001 yılında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasasının çıkması ile birlikte, ülkemizde teknoparklar teknolojinin gelişmesinde, üniversite- sanayi işbirliğinde ve yeni inovatif ürünlerin çıkmasında önemli rol oynamaya oynadı. Yıldız Teknik Üniversitemizin de 106 yıllık köklü geçmişiyle kurmuş olduğu Yıldız Teknoparkımız, 8 yıldır teknolojinin gelişmesine katkıda bulunan teknoloji üslerinin en iyi örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu teknoloji üssümüzde, bilişim teknolojileri, elektronik, ilaç, kimya, enerji, havacılık, makine, savunma sanayi, inşaat, gıda gibi çok farklı sektörlerde Ar-Ge çalışmalarını yürüten toplam 270 Ar-Ge, 90 kuluçka firması ve 7 binden fazla kalifiye Ar-Ge ve yazılım personeline ev sahipliği yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin ise, “Üniversiteler bilgi üretme yeridir. Sanayi de bilgiyi üretime dönüştürme yeridir. Bilim insanıyla sanayi bir araya gelirse muazzam bir sinerji olacaktır. Bünyemizde faaliyet gösteren firmaların çıktı sağlayabilmeleri için her türlü teşviki vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Teknolojinin Yıldızlarında ödül alan firmalar şu şekilde:

Türkiye’nin Yıldızları kategorisinde; Teknoloji ve İnovasyon Yıldızı Vestel, Sosyal Sorumluluk Yıldızı Garanti Bankası, Yatırımcıların Yıldızı Nevzat Aydın, Teknoloji Dergileri Yıldızı Chip, Teknoloji Haber Siteleri Yıldızı Webtekno, Teknoloji ve İnovasyon Odaklı Üniversitelerin Yıldızı Hasan Kalyoncu Üniversitesi.

Teknopark’ın Yıldızları kategorisinde; İnovasyon Yıldızı Neutec, Proje Yıldızı Vidizayn Bilişim Teknolojileri, Patent Yıldızı Yoroca Bilişim, İhracat Yıldızı Comodo Yazılım, İstihdam Yıldızı Etiya Bilgi Teknolojileri, Akademisyen İşbirliği Yıldızı Mir Araştırma ve Geliştirme, Öğrenci İşbirliği Yıldızı Onasor Bilgi Teknolojileri.

Kuluçkanın Yıldızları kategorisinde; Kuluçkanın Yıldızı Birbilenesor Teknoloji, Kuluçka Ticarileşme Yıldızı FBT Finansal Bilgi Teknolojileri, Kuluçka Patent Yıldızı HMY Kimya Enerji Danışmanlık, Kuluçka Yatırım Yıldızı Katı Hal Elektronik Yazılım, Kuluçka - TTO İşbirliği Yıldızı ÖZSRC Genetik Biyoteknoloji Ar-Ge Danışmanlık.

(Ufuk Kıvık/İHA)