BİZDEN SÖYLEMESİ!
Her yeni haftaya yepyeni umutlar ile başlasak da nafile olmuyor bir türlü. Ülkemizde yaşanan bu olumsuzluklar, ırk olarak iyi niyetin suiistimalimi, iş bilmezlik mi, yoksa kandırılmak mı? Adını ne koyarsanız koyun, aşağı tükürsek sakal, yukarı tükürsek bıyık. Neyse efendim lafı fazla uzatmadan bu haftanın kitap önermeleri ile yazımıza başlayalım.

‘’Diyebilirsiniz ki..
Kadının karşılığı erkek değil mi?
Bence değil.
Çünkü her kadın, kadın ama..
Her erkek adam değil.’’


2016 yılında Kırmızı Kedi Yayınevinden çıkan Yılmaz ÖZDİL’in Adam isimli kitabı Türk siyasetinde ve edebiyatında önemli yerlere sahip olan karakterlere yer veriyor.

Kendi canıyla bedel ödeyen Adam'lardan, memleketi sessiz sedasız sırtında taşıyan, isimsiz kahraman Adam'lara, yeşili dolar yeşilinden ibaret görenlere inat, çevre bilincini yayan Adam'lardan, karşıdevrimci sahtekârların yalanlarını çürüten, devrimleri doğru anlatan Adam'lara” kadar birçok tarihi detay bulunuyor. Türk Edebiyatının araştırmacı yazarlarından biri olan Özdil, millet olarak sürekli hafızamızı kaybettiğimiz dönemlerde, kendimizi sorgulamak için okumaya değer bir kitap sunuyor.

Gün geçmiyor ki müzik piyasasına yeni bir isim girmesin. Kasetli dönemlerde İstanbul Unkapanı Çarşısı meşhur olma ümitleri ile dolu insanların uğrak yeri olurdu. Kimisi batarken kimisi çıkardı. Günümüzde artık sosyal medya aracılığı ile fark edilmek daha kolay bir hal aldı. Üstelik maliyet açısından da yok denecek kadar az. Bu kadar hareketliliğin içerisinden kurtulup ‘’Aşk İçin Önsöz’’ isimli albüme değinmek istiyorum. Türkiye’nin iki önemli ismi Selçuk Yöntem ile Aykut Gürel’in hayata geçirdiği albüm, şiir ile jazz’ın birlikte beden bulduğu eşsiz bir çalışma. Oyunculuğu kadar sesi de güzel olan Yöntem, İstanbul Ensemble ile adeta hayat buldu. Özdemir Asaf’tan Nazım Hikmet’e daha birçok farklı ismin eserlerinin seslendirildiği ‘’Aşk İçin Önsöz’’,İrem Records markası ile tüm müzik marketlerde.

Vizyonda bu hafta yerli filmler oldukça fazla. 20.01.2017 tarihinde vizyona girecek olan Ata Demirel’in ‘’Olanlar Oldu’’ filminin yönetmen koltuğunda Hakan Algül yer almakta. Ata Demirel ile birlikte Salih Kalyon, Toprak Sergen, Ülkü Duru ve Renan Bilek gibi usta oyuncuların yer aldığı film hayli iddialı. Senaristliğini Demirel’in üstlendiği filmde oğlu ile birlikte yaşayan Döndü Teyzenin, yaşı geçmekte olan oğlunun mürüvvetini görme çabasını anlatır. Toplum olarak çevremizdeki bekâr insanların başını bağlamayı bir görev olarak görür ve bu durumu hayli önemseriz. Halk arasında görücü, çöpçatan ya da aracı olarak isimlendirdiğimiz bu tipler, yöreden yöreye farklı teknikler kullansa da, amaç hep aynıdır. Kendimizden çok şey bulacağımıza inanarak izlemenizi tavsiye ederim.

Bu hafta minik izleyicilerimiz içinde beyaz perde de ‘’Pepee: Birlik Zamanı’’ filmi 20.01.2017 tarihinde izleyici ile buluşuyor. Pepee, dedesinin laboratuarında ürettiği teknolojik sıcak hava balonu ile Türkiye semalarında kaybolur. Bu uçan teknolojik balon Pepee'yi önce Adıyaman-Nemrut, Urfa-Göbeklitepe ve en son ise Kapadokya'ya götürür. Pepee başına gelen onca işten sıyrılıp evine geri dönebilecek midir? Aynı isimli sevilen milli çizgi film dizisinin üç boyutlu bir animasyon filmi Pepee: Birlik Zamanı'nda Pepee'yi Yağız Alp Şimşek seslendirirken, seslendirme kadrosunda Iraz Elif Kıraç, Çağrı Manas Kıraç, Meryem Atmaca ve Emre Törün de bulunuyor. Ailecek keyif ile izleyeceğiniz birden bir serüven.

 Cumartesi akşamı bir planınız yok ise Türk Halk Müziği Konserine gidebilirsiniz. Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür ve Dayanışma Derneği-Vakfı ile Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin işbirliği ile hazırlanan konser, KTÜ Osman Turhan Kongre Merkezinde izleyici karşısına çıkacak. Çağla Araz’ın şefliğindeki konserde keyifli saatler geçireceğinize inanıyorum.

Geçen yazımızda sizden gelen mailler doğrultusunda yeni bir bölüm ekleyeceğimizi belirtmiştik. Trabzon’da kültür sanat alanında faaliyet gösteren STK ve Kurumların tanıtımı. Şehrimizde farklı amaçlar için kurulmuş birçok STK var. Bunların birçoğu istikrarlı bir şekilde ilerlerken, bazıları da kuruluş amaçları ile var oluş amaçları arasındaki arafta kalmış durumdalar. Biz arafta kalanları kendi haline bırakıp gerçekten faydalı olduğuna inandığımız STK’lar ile devam edelim. Uzun yıllar fotoğraf çekmek ile uğraşan bir birey olarak Trabzon’da 2014 yılında kulüp olarak Şenol Erdener tarafından kurulan ve ardından 2016 yılının son çeyreğinde dernek olan Trabzon Fotoğrafevi Derneğinden bahsetmek istiyorum. Dernek yönetimi ve üyeleri kesinlikle bu işe gönül vermişler. Dernek binasına girince buram buram samimiyet ve fotoğraf soluyorsunuz. Her Perşembe üyeler ya da fotoğrafa gönül verenlerin fotoğraf sunumu yaptığı dernek, belirli dönemlerde de Temel Fotoğrafçılık eğitimi vermekte. 23 Ocak-5 Şubat tarihleri arasında bu yılın ilk Temel Fotoğrafçılık Eğitimi gerçekleşecek. Bunların yanında Türkiye’de fotoğrafçılık alanında ün yapmış isimlerinde belirli aralıklarda söyleşileri gene bu dernek tarafından organize edilmekte. Haftalık ve aylık periyodik olarak gezi ve fotoğraf çekimi programları da dernek faaliyetleri arasında yer almakta. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, bir makineye sahip iseniz ve işe nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Trabzon Fotoğrafevi Derneğine bir uğramanızı tavsiye ederim. Kemerkaya Mah. Kunduracılar Cad. Türk İş Hanı Kat: 1 No:66/4 Ortahisar Trabzon adresinde faaliyet gösteren derneğe giderseniz, bizden de selam söylemeyi unutmayınız.
                                                  
 Gelelim soru cevap bölümümüze.
Bir okurumuz söyle sormuş; Cam sanatı üzerine eğitim veren özel ya da resmi bir kurum var mı?

Cam sanatı ile ilgili cam süsleme ve biblo yapımı, Trabzon HEM Alacahan bünyesinde 2015-2016 Eğitim Öğretim döneminde veriliyordu. Yeni dönemde bu kurs devam edip etmeyeceği Trabzon HEM’den sorgulanabilir. Cam boyama üzerine de gene Trabzon HEM ve Eroğlu İş Merkezinde Aynur Tarım Sanat ve Hobi Merkezinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

            İlkokul 1.sınıfta okuyan çocuğuma Drama Eğitimi aldırmak istiyorum. Bunun için erken olur mu? Bu konuda isim verebilir misiniz?
Drama, küçük yaştan başlayarak her bireyin almasında faydalı olacak bir eğitimdir. Küçük yaşta bu eğitimi alması çok isabetli bir adım olacaktır. Kişisel gelişim noktasında ona çok fazla şey katacağı gibi, gelecekte kendisini bilen ve farkında olan bir birey olarak başarılı olacaktır. Fakat bu eğitim herkesin verebileceği bir eğitim değildir. Muhakkak bu işin eğitimini almış ve bu alanda yeterli, eğitmenler tarafından verilmelidir. Aksi durumda faydasına olacak bir durumu zararına çevirmiş olursunuz. Direkt olarak isim beyan etmekten ziyade Çağdaş Drama Derneği, Trabzon Devlet Tiyatrosu Oyuncuları, Sınıf Öğretmenliği ya da Okul Öncesi Öğretmenliği mezunu bir eğiticiden faydalanabilirsiniz. Mutlaka okulda bu eğitimi almış ya da dışarıdan bu eğitimi alarak belgelendirmiş birinden almasına dikkat ediniz.

            Üniversite öğrencilerinden oluşan bir tiyatro kulübümüz var fakat prova yapmak için yer bulamıyoruz. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

           Eğer KTÜ okuyor iseniz, üniversitenin birden fazla salonu mevcuttur. AKM olsun Osman Turhan olsun. Programlarına bakılmak sureti ile izin alınıp, bu salonlar kullanılabilir. Bu salonların yapılış sebebi insanların kullanması içindir. Bunu da yapamıyorsanız derslik olarak kullanılan amfiler de işinizi görecektir belli bir süre. Bunların dışında, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi ve Hüseyin Kazaz Sahneleri de değerlendirilebilir. Avrasya’da okuyor iseniz bir adet çok amaçlı salonu mevcut. Onu da kullanma konusunda kolaylık sağlayacaklarını sanmıyorum. Fakat KTÜ’ye ait salonlar ve şehir merkezindeki kültür merkezlerini gerekli izinleri almak sureti ile kullanabilirsiniz. Bunların dışında Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Salonu ve Trabzon Sanat Evi sahnesi de müsait olması durumunda kullanılabilir.
Bu haftalıkta bizden bu kadar, haftaya görüşmek ümidi ile hoşça kalın, sağlıcakla kalın ve mutlu kalın.