Meydan Parkı’nda icra edilen açılış programında Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Uğur Keleş, sanatçılar, yabancı ülkelerden katılımcılar, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile sanatseverler hazır bulundu. 

TRABZON ÖRNEK ŞEHİRLERİMİZDEN BİRİSİDİR

Açılış programında katılımcılara seslenen Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon’un kültür, sanat ve edebiyat şehri olduğunu ifade etti. Trabzon’un bu niteliğini güçlendiren en önemli unsurlardan birisinin Trabzon Devlet Tiyatrosu olduğunu dile getiren Öz, “Trabzon, mazisinden bugüne bir kültür sanat ve edebiyat şehridir. Bu niteliğini güçlendiren en önemli unsurlardan biri de Trabzon Devlet Tiyatrosu ve onun 17.’sini gerçekleştirdiği bu festivaldir. Trabzon yine 41.’sini gerçekleştirdiği resim ve görsel sanatlar sergisiyle de Türkiye’de örnek şehirlerden birisidir” dedi. 

TRABZON’DA HERŞEY DAHA GÜZEL OLUYOR

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik de konuşmasında Trabzon’da bu tür etkinliklere diğer illere göre çok daha fazla önem verdiliğini ifade etti. Bu nedenle Valiz Öz ve Başkan Gümrükçüoğlu’na teşekkürlerini ileten Biricik, “Ülkemizin birçok yerinde böyle festivaller düzenliyoruz. Herkes gayret gösteriyor ama Trabzon’da her şey çok daha güzel oluyor. Herkes çok daha canla başla mücadele ediyor. Ben bu nedenle Trabzon Valimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Trabzon’da sanat için çok güzel işler yapılıyor. Yeni tiyatro binası için Başkanımız ve Valimize şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu. 

TRABZON KÜLTÜR GÜNLERİNDE BULUŞACAĞIZ

Programda katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise konuşmasında Trabzon’un bir medeniyet şehri olduğuna vurgu yaparken festivale katılan yabancı ülke temsilcilerine özel olarak teşekkür etti. Başkan Gümrükçüoğlu konuşmasında, “Trabzon’un kültürün, sanatın, edebiyatın yani medeniyetin şehri olduğunu en iyi gösteren etkinliklerden biri uluslararası tiyatro festivalidir. Ülkelerinden kalkıp buraya teşrif etmiş olan Azerbaycan, KKTC, Hindistan, İspanya, İran, Slovakya ve Ukrayna’nın kıymetli sanatçılarına hoş geldiniz diyoruz. Ülkemizden bu festivale teşrif eden 5 devlet tiyatrosunu şükranlarımla selamlıyorum. İleri yıllarda Trabzon kültür günlerinde buluşmayı dileyerek hepinize saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı. 

TRABZON’UN SANATSAL YÖNÜ ÖNE ÇIKIYOR 

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de konuşmasında özetle şunları kaydetti: “Trabzon sanatsal yönü her zaman ön plana çıkan bir şehirdir. Sanatsal ve kültürel özelliğiyle bu şehir her zaman bu tür önemli etkinliklere ev sahipliği yapmıştır. Bundan sonrada bu konudaki vazifesini yerine getirecektir. Ben bu festivale önemli destekleri olan Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.” 

Açılış töreninde konuşmaların ardından halk oyunları gösterileri gerçekleştirildi, sonrasında ise Meydan Parkı’ndan Trabzon Devlet Tiyatrosu Haluk Ongan Sahnesi’ne kortej yürüyüşü düzenlendi. Trabzon’da bugün başlayan ve yurtdışından 7 ülkenin yanı sıra Türkiye’den de 5 devlet tiyatrosunun katıldığı festival 20 Mayıs akşamına kadar devam edecek.