Her yıl geleneksel olarak yapılan Ayder Kültür, Sanat ve Doğa Festivali ile ödüllü boğa güreşleri bugün düzenlenen etkinliklerle başladı. Bu yıl 18. düzenlenen festival Çamlıhemşin İlçesi Ayder Yaylası’nda gerçekleşti. Etkinliklerin ilk gününde güzel çorap yapışması ve 5-8 yaş grubu kız çocukları arası güzellik yarışması yapıldı. Etkinlikleri binlerce kişinin yanında Rize Vali Vekili Hakan Burak Uz, Rize Jandarma Komutanı Albay Turhan Talu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Çamlıhemşin Kaymakamı Hasan Gündoğdu izledi.

Çamlıhemşin ilçesine özgü el örgüsü çorapların yarıştığı çorap güzelli yarışmasında Havva Vezir’in ördüğü çorap birinci geldi. 5-8 yaş kız çocukları arasındaki güzellik yarışması ilgi çekti. Minikler yöresel kıyafetler giyerek sırtlarında içerisi çay dolu sepetlerle jüri önüne çıktılar. Sadece üç yarışmacının yarıştığı güzellik yarışmasında, sonuca varmakta güçlük çeken jüri tüm çocukları birinci seçti. Protokol mensupları çocukları yanlarına alarak hatıra fotoğrafları çektirdi. Rize Jandarma Komutanı Albay Turhan Talu cep telefon ile miniklerin fotoğraflarını çekti. Birinci seçilen üç kız çocuğu ödüllerini Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın ellerinden aldı.
Festival ile ilgili değerlendirmede bulunan Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Melek, 18 yıl boyunca gerçekleştirilen festivaller ile Ayder’in tanıtımını yaptıklarını dile getirerek boğa güreşleri için yapılan eleştirileri yanıtladı. Boğaları güreştirmediklerini, barıştırdıklarını söyleyen Melek, “Hayvan severler ve medya bizi boğa güreşleri konusunda bizi eleştiriyor ancak; buda bir kültür ve bir gelenektir. Buda bizim tarihimizde var. Yaptığımız bu hayvanları, boğaları, öküzleri barıştırma operasyonudur. İspanya’da ki gibi bir işkence yok burada. Hepsinin kiloları birbirine eşittir. Biz bunları barıştırıyoruz” diye konuştu.

Ödüllü Boğa Güreşleri etkinliklerin ikinci gününde Galer Düzü’nde gerçekleştirilecek.