Gazeteci yazar Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu, ‘’Stratejik Savaşta Trabzon Bilmecesi’’ adını taşıyan, 1992-2007 arasında meydana gelen ve gerek Türkiye, gerekse dünyada ilgi uyandıran olayları arka planlarıyla ele aldığı kitabı Trabzonlu okuyucu ile buluşuyor. Kitapta, Avrasya gemisinin kaçırılmasından linç olaylarına, Santoro ve Hrant Dink cinayetine kadar bir dizi olay sorgulanıyor. Mollamehmetoğlu, özellikle 22 ayda art arda meydana gelen olayların birbirinden bağımsız olarak ele alınmasının, gerçeğe ulaşmayı engellediğini savunuyor.

Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu, Kıyı Yayınları’ndan çıkan ve 512 sayfadan oluşan kitabını, 28 Mart Cumartesi günü, saat 13.00–16.00 arasında, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde imzalayacak. 

KİTAPTA NELER VAR 

Kitabın ilk sözünde içerik hakkında açıklamalar yapan yazar, ‘’Olaylar ve olgular her zaman göründüğü ya da gösterildiği gibi olmayabilir. Hatta bu kitabın konusu olan olaylarda olduğu gibi, görünenle gerçekte olan arasında çok büyük farklar vardır’’ dedi.  Yazar, Trabzon’da, 1990’lı ve 2000’li yıllarda yaşanan bazı olayların Türkiye’de ve dünyada yankı yarattığını belirterek şöyle dedi: ‘’Kitap, 1992’de Trabzon’da yaşanan bir konser baskını olayından başlar. Venizelos gemisi, Sümela ve Ayasofya tartışmaları içinde Pontus olayını ele alır.   Avrasya gemisinin kaçırılmasına bakarken, Çeçenistan, Kafkasya, Karadeniz havzasındaki büyük savaşımın izlerinde dolaşır. Gazi davasının neden Trabzon’a sürgün edildiğinin ipuçlarını arar. Özellikle nisan 2005 ve ocak 2007 arasındaki 22 ay, olayların zirve yaptığı bir dönemdir; linç girişimleri, Santa Maria Kilisesi Papazı Andrea Santoro ve Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetleri bu dönemde olur. Kent özelinde birçok irili ufaklı olay yaşanır. Bu olaylara bakarken, aynı zamanda Türkiye’nin bir fotoğrafı görünür’’

‘’Peki bu olaylar hangi koşullarda gerçekleşir? Türkiye ve dünyada neler olmaktadır? Kendiliğinden gelişen bazı münferit olaylarla mı karşı karşıyayız, yoksa dünyanın ve Türkiye’nin olağanüstü gündeminin bir yansıması, bir sonucu olarak mı gerçekleşir bunlar? ‘’ diye soran Mollamehmetoğlu, Hrant Dink cinayeti dışında diğer olayların ciddi biçimde araştırılmadığını belirtti, Stratejik Savaşta Trabzon Bilmecesi ile ilk kez, 1992-2007 arasındaki olaylara bir bütün olarak bakılabileceğini savundu.

Mollamehmetoğlu şöyle dedi. ‘’Trabzonlu ve Trabzon’da yaşayan, olayların bir kısmının tanığı olan bir gazeteci olarak bu dönemi yazmak bir görev,  bir sorumluluktur. Kitabın adı neden Trabzon Bilmecesi? Bütün bu olaylara ilişkin kesinleşmiş bir sonuç yoktur, sadece kanılarımız, güçlü tezlerimiz vardır. Yani büyük ve karmaşık bir bilmecenin içindeyiz. Bu bilmece sadece Trabzonluların sorunu değildir; Türkiye’nin, bir boyutuyla da içinde bulunduğumuz uluslararası bölgenin, belki de dünyanın sorunudur. Kuşkusuz tek tek bölümlerin bize anlatacağı ya da anımsatacağı pek çok şey vardır. Ancak kapakta olduğu gibi bu kitap, bir bütün olarak ele alındığında asıl mesajına ulaşılacaktır’’