KFMİB Başkanı Sevinç, “Fındıkta fiyatı, üretimi ve şartları Türkiye belirler.”

2016-2017 fındık ihraç sezonu, Giresun'da düzenlenen törenle açıldı. 

Giresun Limanı’nda düzenlenen törene; Giresun Valisi Hasan Karahan, Giresun Milletvekilleri Cemal Öztürk, Sabri Öztürk, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Karadeniz Fındık Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı İlyas Edip Sevinç, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, Bölgedeki Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsaları ve Ziraat Odaları Başkanları katıldı. 

Törende konuşan KFMİB Başkanı İlyas Edip Sevinç, "Fındık bu bölgenin her şeyidir. Türkiye, dünya fındık üretiminde ve ticaretinde bir tekel konumundadır" dedi.

Ne Hamburg'da ne de başka bir yerde fındık borsası bulunmadığını vurgulayan Sevinç şunları söyledi: 

"Fiyatı, üretimi ve şartları belirleyen sadece Türkiye'dir. Buradaki şartlar nasıl tecelli ederse böyle olmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı sırasında büyük bir devrim mesafesinde aldığı karar çerçevesinde 2009 yılından itibaren fındık artık serbest piyasa ekonomisine arz talep dengesine göre oluşan fiyatlara bırakılmış durumdadır. Bunun nimetlerinin ne olduğunu hepimiz 2009 yılından bu yana yaşayarak gördük. 2016-2017 sezonunu açıyoruz, bırakalım bundan sonra piyasa konuşsun. Herkes tahminlerinde yanılabilir ama piyasa yanılmaz ve daima doğruyu söyler. 
Piyasayı izleyelim, herkesin iddialarının ne derece doğru olup olmadığını görelim. Biz ihracatçılar olarak her zaman için yüksek üretim, yüksek tüketim, düşük üretim maliyetinin peşindeyiz. İhracattan gelen döviz elbetteki önemlidir ama ne miktarda ihracat yaptığımız hem dünya hem de Türkiye tüketiminin hangi doğrultuda geliştiğini izlemek bizim için daha önemlidir. O nedenle Fındık Tanıtım Grubu olarak elimizdeki kaynakları, fındık tanıtımının yanında üretimin artırılması, verimliliğin yükseltilmesi ve üretim maliyetinin aşağılara çekilmesi hususunda kullanmaya devam edeceğiz.”
Protokol konuşmalarının ardından geçtiğimiz sezon en fazla ihracat yapan firmalara Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından plaket verildi. Daha sonra 2016-2017 fındık ihracat sezonunun ilk ürünü Yavuz Gıda tarafından yurt dışına gönderildi.