Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle açıklama yapıldı. Gelen açıklamaya göre;

"Tüberküloz (Verem)  etkeni bilinen ve tedavisi mümkün olan bir hastalıktır, tedaviye uyulmadığında ise ölüme yol açabilmektedir. 2015 yılında Dünya genelinde 10,4 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmıştır. Tüberküloz hakkında toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri düzenlenmektedir.

Ülkemizde 2015 yılında Verem Savaş Birimlerine kayıtlı toplam tüberküloz hastası 12.772’dir.Bu hastaların % 56’sı erkek, % 44’ü kadındır. Hastaların yaklaşık %64’ü akciğer tüberkülozudur. Yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl ortalama %6-7 oranında azalmaktadır.  İlimizde 2015 yılında 112 Tüberküloz Hastası tespit edilmiş ve tedavi altına alınmıştır.

Tüberküloz, tedavi görmemiş aktif tüberkülozlu kişilerin, öksürme ve hapşırmasıyla ortama yayılan mikrobun solunum ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi görmemiş bir tüberküloz hastası yılda 10-15 kişiye bu hastalığı bulaştırır. Bulaştırıcılıkta; karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması önemlidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşmaktadır. Tüberküloz mikrobu bulaştığı kişilerde vücutta sessiz durmaktadır. Vücut direncinin düştüğü zamanlarda tüberküloz hastalığına sebep olmaktadır ve klinik belirtiler ortaya çıkar. Tüberküloz Hastalığı en çok Akciğeri tutar, ancak vücudumuzdaki bütün organları tutabilmektedir. 

Tüberküloz hastalığının genel belirtileri;

1. Halsizlik
2. İştahsızlık
3. Kilo kaybı
4. Gece terlemesi
5 Öksürük ( 2-3 haftadan fazla süren öksürük )
6.Balgam
7.Öksürükle kan tükürme
8.Göğüs-sırt-yan ağrısı
9.Nefes darlığıdır. 

İki-üç haftadan uzun süren öksürükte tüberküloz hastalığından şüphelenmek gerekir. Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan vatandaşlarımız erken tanı için en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır. İlimizde, tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde tüberküloz hastalığı belirtileri olan şüpheli vatandaşlarımız ücretsiz muayene edilmekte ve balgam örnekleri alınarak gerekli tetkikler yapılmaktadır. Ortahisar Toplum Sağlığı Merkezimize bağlı Verem Birimimizde ücretsiz olarak şüpheli bireylerin Akciğer grafileri, mikrofilmleri ve balgam tetkikleri yapılmaktadır.

Tüberküloz teşhisi konulan hastalarımızın tedavileri ücretsiz olarak sağlık personellerimiz kontrolünde DGT (Doğrudan Gözetimli Tedavi ) ile gerçekleşmektedir. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Hastaların çoğunda ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık yok olur ve şikayetleri azalır. Hastanın iyileştiğini düşünerek ilaçlarını almaması durumunda, hastalığın tedavi süresi çok uzamakta hem de ciddi maliyetler ortaya çıkmaktadır. Tüberküloz tedavisi doktor gözetiminde aksatılmadan planlı bir şekilde yapılmalıdır. Yeni tüberküloz hastalarının standart tedavisinde genellikle ilk iki ay dört ilaçla ve daha sonra dört ay iki ilaçla olmak üzere toplamda altı aylık tedavi uygulanmaktadır. 

Tüberküloz hastalığının tedavisi olduğu gibi, BCG ( verem ) aşısı özellikle çocuklarda yaygın ve öldürücü tüberküloz hastalığını önlemede çok etkilidir. Tüberkülozla mücadelenin temelini oluşturan BCG aşısı Aile Sağlığı Merkezlerinde 2. ayın sonunda ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak önemli bir halk sağlığı problemi olan tüberküloz hastalığını düşündüren belirtileri mevcut olan vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları ve bebek sahibi anne babaların zamanında aşı yaptırmalarını bir kez daha hatırlatır sağlıklı günler dileriz" diye belirtildi.