Basın Bayramında pek çok siyaset adamı, rektörler ve bazı belediye başkanları tarafından bildiri yayınlanmaktadır. Bildirilerde Basın Bayramının önemine değinilerek, özellikle Türk basınındaki sansür ile ilgili konular bu bildirilerde yer almaktadır.

Trabzon'da da Basın Bayramı kutlandı. 

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, "Aziz milletimizin müşterek sesi olan bağımsız ve özgür basınımızın "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" nı kutlar, gece gündüz demeden bu ulvi görevi yerine getiren gayretli çalışanlarına başarı ve esenlikler dilerim" ifadelerini kullandı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi: "Tarafsız ve özgür bir basının varlığı güçlü demokrasilerin vazgeçilmez unsurudur.  Bu duygularla 24 Temmuz 1908 tarihinde Türk basınında sansürün kaldırılması münasebetiyle her yıl 24 Temmuz`da kutlanmakta olan "Gazeteciler ve Basın Bayramı" vesilesi ile gerek ulusal gerekse de yerelde cefakârca hizmet veren bütün basın mensuplarımızı tebrik ediyor ve bayramlarını kutluyoruz."

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, mesajında şu ifadelere yer verdi; "Tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı kutluyorum. Türk basını tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı, sesi olma ve kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma görevini ilkeli ve tarafsız gazetecilik anlayışı içerisinde başarı ile yerine getirmiştir. Yaşanan olaylardan ve gelişmelerden haberdar olmamızı sağlayan, ülkemizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılarda bulunan ulusal ve yerel basınımızın, özveri içerisinde yerine getirdikleri görevlerini, bundan sonra da aynı duyarlılıkla devam ettireceklerine inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm basın mensuplarımıza sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.”

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Koçhan, yayımladığı mesajında, “Farklı görüş ve düşüncelerin seslendirilmesinde ve ortak yaşama kültürünün gelişmesinde basınımızın önemli görevler üstlendiği bir gerçektir. Basın; toplumsal gelişme ve bilinçlenmeye önemli katkılar sağlamaktadır. Yerel ve ulusal basın kuruluşlarımız; Ülkemizin birlik ve beraberliğine, devletimizin bekasına, milli iradeye ve demokrasimize kasteden darbe girişimine karşı dik duruş sergileyerek, milletten ve demokrasiden yana kesin bir tutum almışlardır. Halkımızın anında ve doğru bir şekilde bilgilendirilmesini sağlamışlardır. Basınımızın bu basiretli tutumu takdire şayandır. Bu duygu ve düşüncelerle; tüm basın mensuplarının “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını” en içten dileklerimle kutluyorum. Çalışmalarında başarılar diliyor, saygılarımı sunuyorum” dedi. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı” kutlama mesajında, 15 Temmuz 2016 gecesini hatırlatarak basının önemine değindi. Gümrükçüoğlu, 15 Temmuz gecesi ve sonrasında gerek yerel basının gerekse de ulusal basının milli iradenin yanındaki kararlı duruşlarıyla, cesur ve fedakârca yaptıkları çalışmalarıyla, kamuoyunu doğru bir şekilde bilgilendirerek ve yönlendirerek, önemli bir görevi yerine getirdiklerinin söyledi. Basının çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Başkan Gümrükçüoğlu, “24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyetin ilanıyla birlikte Türk basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz günü "Basın Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez temel unsurlarından biri olan basın, meslek ilkeleri ve kişilik haklarına saygı çerçevesinde iletişim teknolojisinin de sunduğu imkânlardan yararlanarak tarafsız, doğru ve hızlı bir haber akışı ile yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını sağlamaktadır. Diğer anlamda vatandaş ile devlet arasında hızlı ve etkili bir iletişimin sağlanmasıyla vatandaş ile kamu kurumları arasında da bir köprü görevi ifa etmektedir." dedi. Demokratik kültürün ayrılmaz bir parçası olan basın kuruluşlarının etik değerlere ve hukuka uygun, tarafsızlık içinde, doğru haber yapması, kişi haklarına ve özel hayata saygılı, toplumun hassasiyetlerine özen gösteren bir şekilde görev yapmasının demokrasimiz ve gazetecilik mesleğinin saygınlığı açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Gümrükçüoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Özellikle ülkemizde meydana gelen son olaylarda gerek yerel basınımız gerekse de ulusal basınımız milli iradenin yanındaki kararlı duruşlarıyla, cesur ve fedakârca yaptıkları çalışmalarıyla, milli menfaatlerimize uygun yayınlarıyla, milletimizi doğru bir şekilde bilgilendirerek ve yönlendirerek, demokrasi ve basın tarihimizde önemli bir görevi yerine getirmişlerdir. Şehrimizde ve bölgemizde yaşanan olaylardan ve gelişmelerden haberdar olmamızı sağlayan, ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlayan yerel basınımızın, özveri içerisinde yerine getirdikleri görevlerini, bundan sonra da aynı duyarlılıkla devam ettireceklerine inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, başta ilimizde faaliyet gösteren yerel gazete, televizyon, radyo, dergi, internet gazeteleri ve haber ajanslarının temsilcileri olmak üzere tüm değerli basın çalışanlarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, kendilerine sağlık, başarı ve esenlikler dilerim. Ahirete intikal etmiş olan gazetecilerimizi de bu vesile ile rahmetle anıyorum.” 

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti de Basın Bayramı ile açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı: "24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet'in ilanıyla birlikte Türk Basını'nda sansürün kaldırılması nedeniyle her yıl 24 Temmuz günü kutlanan Basın Bayramı'nın 109. yılındayız. Özgür Basın demokrasimizin olmazsa olmazıdır. Halkın doğru ve eksiksiz haber alması en temel hakkıdır. Kamuoyunu aydınlatmayı kendine hedef olarak seçmiş basın mensupları her kesimin sesi olmayı sürdürmektedirler. 24 Temmuz Basın Bayramı olarak kutladığımız bugün, basın mensuplarının ne gibi zorluklarla çalıştıklarının anlaşılması açısından önemlidir. Demokrasimizin önemli unsurlarından olan basın, özgür, tarafsız ve objektif  yayıncılığı ile bir ülkenin demokratik gelişimine büyük katkı sağlamaktadır.
Ülkemizde meydana gelen olaylarda gerek yerel basınımız gerekse de yaygın basınımız milli iradenin yanındaki kararlı duruşlarıyla, cesur ve fedakarca kamuoyunu bilgilendirerek basın tarihimizde önemli bir görevi yerine getirmiştir. Özellikle 15 Temmuz hain darbe kalkışması sırasında, yerel ve ulusal basın kuruluşlarımız istisnasız milletten ve demokrasiden yana kesin bir tutum almışlardır. Doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatırken, önemli ve hassas bir görev ifa etmişlerdir.
Halen bu meşakkatli görevi aktif  olarak yapmakta olan değerli basın mensupları ile zor şartlar altında büyük bir özveri gösteren, mesleğe büyük emek vermelerine rağmen bugün şu veya bu sebeple işsiz kalan tüm gazetecilerin 24 Temmuz basın bayramını kutluyor, camiamızdan ebediyete göçenlere Allah'tan rahmet, emekli olanlara sağlık ve huzur diliyoruz. "