70 yıllık ustalık hayatına 20 yaşında değirmen ustalığıyla başlayan Ramadan Kurucu’nun, Ordu’da birçok caminin yapılmasında büyük emeği bulunuyor. 10 yaşında değirmende çalışmaya başlayan Kurucu,70 yıl içersinde değirmen, köprü, ev, camii ve el sanatları ustalığı yaptığını söyledi. Ustalık mesleğini ilerleyen yaşına rağmen atölyesinde sürdüren Ramadan Kurucu, “Gençlik yıllarımda büyük fakirlik ve yokluk yaşadım. 90 yaşındayım ve hala ekmek parası için çalışmaya devam ediyorum" dedi.

20 yaşında değirmen ustalığına başladığını ifade eden Kurucu, ustalık mesleğinin hiçbir zaman ölmeyeceğinin altını çizerek, “Son yıllarda evlenen kızlarımız için gelin sandığı yapmaya başladım. Her birisinde emeğim göz nurum vardır” diye konuştu.

Deli usta diye anılmasının kendisini rahatsız etmediğini kaydeden Kurucu, pratik çözümlerle kısa sürede büyük iş başarmasından dolayı bu lakabın kendisine yakıştırıldığını ifade etti. Kurucu, ustalığı Allah’ın kendisine verdiği bir lütuf olarak gördüğünü belirterek, “Bana deli usta denilmesinin en büyük nedeni kimsenin aklına gelmeyen veya cesaret edemediği ustalık işlerini yapabilmemdir. Bu yaşıma kadar ilçeye ulaşımı sağlan Melet köprüsü dahil, birçok ahşap, beton ev, cami ve değirmen yaptım. Son yıllarda atölyemde gelin sandığı ve siparişlere göre işler yapıyorum. Çalışmayı seviyorum, sağlığımı da buna borçlu olduğumu düşünüyorum” şeklinde konuştu.