AB’liğinden sorumlu bakanlığın organizasyonunda Vilayetlerbirliği ile ortaklaşa düzenlenen il özel idareleri ve yerel yönetimler ile AB ilişkileri konulu teknik geziye katılan Trabzon il genel meclisi üyesi Halim Kaya, bir hafta süren teknik gezinin değerlendirmesini yaptı.

Malatya Valisi Vasip Şahin, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Yozgat İl Genel Meclisi Başkanı Ayhan Can, İstanbul İl Genel Meclisi üyesi Fahri Biçer, Aksaray İl Genel Meclisi üyesi Celalettin Kılıç, Kars İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Demir ile AB Bakanlığı uzmanı Bülent Demir’den oluşan heyet Brüksel ve Stazburg’da incelemelerde bulundu.

Çeşitli temaslar da yapan heyet AB’nin yerelleşme, yerinden yönetim ve yerel parlamentolar hakkındaki çalışmalarından da bilgi edindi.

Heyet, Stazburg’da Avrupa Konseyi - Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin yılda iki defa yapılan Genel Kurul Oturumlarını izlediler. Türkiye’nin Yerel Yönetimler Odası’nda (Chamber of Local Authorities) 6 Belediye Meclisi Başkanı/Üyesi ve Bölgeler Odası’nda (Chamber of Regions) 6 İl Genel Meclisi Başkanı/Üyesi tarafından temsil edildiği kongrede, VHB heyeti AK-YBYK Türkiye Milli Heyeti Başkanı Gaye DOĞANOĞLU ve diğer heyet üyeleri ile tanıştılar, genel olarak kongrenin işleyişi ve Türk Milli Heyetinin çalışmaları hakkında bilgi aldılar. Kongre ziyareti haricinde, ülkemizin Avrupa Konseyi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sayın Rauf Engin SOYSAL tarafından kongre milli heyeti ve VHB heyeti şerefine bir akşam yemeği daveti verildi. VHB heyeti Sayın Büyükelçiye İl Özel İdarelerinin ve Birliğimizin faaliyetleri hakkında bilgi verdiler.

Heyetin, AB’liğinden genişlemeden sorumlu teknik biriminde yüz yüze yaptıkları görüşmelerde ise Trabzon İl Genel Meclisi üyesi Halim Kaya özellikle Türkiye’nin Ak Parti iktidarında son 10 yılda önemli hamleler yaptığını AB normlarına uygun değişikliklerde bulunduğunu belirterek “Komşu ülkeleri ile sorunlu olan Güney Kıbrıs’ı AB’ya alan zihniyet Türkiye’ye karşı sorumlu davranmamıştır” dedi. Kaya’nın öyle bir zaman gelecek ki bizim size değil sizin bize ihtiyacınız olacak diyerek de AB’nin merkezinde adeta AB’ye sert ikazlarda bulunu. Kaya, AB’nin yerel yönetimlerle ilgili hassaseyitinin demokratikleşmenin bir anlamda taçlanması olduğunu da hatırlatarak “Ancak bu anlamda kılı kırk yaranların Türkiye’nin AB ilerleme raporunda hak etmediği şekilde yermesi de politik bir tavırdır. Bunu en etkili kişilere orada anlattık” dedi. Kaya, TBMM’sinde görüşülen büyükşehir belediye yasasının da AB’nin yerinden yönetim mantığı ile uyum içinde olduğunu belirtti ve “Onların bizi AB’ya almaması tamamen siyasi bir tavırdır. AB bu siyasi tavrını değiştirmelidir” dedi.