61SAAT HABER MERKEZİ - Afganistan'da terör örgütleri tarafından yapılan zulüm ve vahşet Trabzon'da protesto edildi. Afganistan Hazarları Kültür ve Dayanışma Derneği'nin öncülüğünde Atatürk Alanı Meydan Parkında toplanan Afgan'lar yaptıkları basın açıklaması ile Afganistan'ta ki şiddet olaylarının son bulmasını istedi. 

Afgan asıllı sığınmacılar, öğrenciler, Afganistan asıllı Derneklerin katıldığı basın açıklamasında metin hem Türkçe hem de Afgan dilinde okundu. Türkçe Metni okuyan Afganistan Hazarları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül, "Taliban destekli Uluslararası destekli Afganistan yönetimlerinin ömründen 13 yıl geçiyor. Afganistan halkının ortak beklentisi savaşların bitmesi ve normal yaşamın devam ettirilmesi idi. Bunun için adalet esaslı bir yönetim Afganistan halkının istediğiydi. Ancak 13 yıl sonra uluslararası tüm deteklere rağmen yaşamak için birinci ihtiyaç olan can güvenliği daha temin edilememiştir ve terör örgütleri daha da güçlenmiştir. Teröristler farklı eylemler yaparak Afganistan halkının korkulu rüyaları haline gelmiştir. Taliban, El-Kaide, DAİŞ gibi terör örgütlerinin memlekette at koştururken Afganistan'da merkezi hükümet ve kolluk güçleri adeta izlemekle yetiniyorlar" dedi.

Afganistan'da yaşanan şiddet olaylarına değinen Gül, son olarak 6 maddelik isteklerini sıraladı.
Kaçırılan ve rehin tutulan kişilerin serbest bırakılmasını istediklerini ifade eden Gül, Afganistan'da şiddet olaylarının son bulması için gerekli güvenlik önlemlerini alınması ve yaşanan olaylarda sorumluların cezalandırılmasını istedi.
Gül,  Türkiye'den ise, "Türkiye'nin farklı şehirlerinde bulunan ve BMYK ve ASAM'a kayıtlı olan sığınmacıların dosyalarının öncelenmesine biraz daha hız verilmesi ve Afganistan'da zor durumun göz ardı etmemelerini talep ediyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti İç İşleri ve Göç İdaresi Müdürlüğünden Afganistanlıların dosyalarını incelerken ve geri dönüş kararları alırken Afganistan'ın genel durumun dikkate almalarını temenni ediyoruz" diye konuştu.