Afyonkarahisar’da dört yıl önce yaşanan cephanelik patlamasında 25 asker şehit olmuştu. Trabzon'un çocuğu Onur Fikret Dülger ise bu patlamada şehit düşmüştü

İşte o patlamayla ilgili şehit ailelerinin talebi üzerine ikinci kez tatbikat yapıldı. Ancak bu kez, acılı aileler ve sanıklar da olay yerindeydi. Patlamada yaralanan iki asker Fethi Tuna ve Hasan Boncuk, nasıl sağ kurtulduklarını anlattı. KARAR, 20 Nisan’da gerçekleştirilen o keşfin tutanaklarına ulaştı.
Facianın tatbikatı, tutanaklara şöyle geçti:

Mahkeme Başkanı: Patlama nasıl oldu?

Fethi Tuna: Kimisi oradan mühimmat götürüyor, kimisi buradan mühimmat götürüyordu. İçerisi sıkıştı. Murat Düğer (Astsubay kıdemli çavuş) seslenerek ‘kasa göndermeyin, sıkıştı’ dedi. Bende onu fırsat bildim. Cebimde sigara vardı. Elimi cebime attım ve kamyonun yanına geldim. Tam sırtımı döndüğüm anda patlama oldu. Orada bir yere fırladım. Ayağa kalktıktan sonra nereye uçtuğumu bilmiyorum. Sonra küçük bir patlama daha oldu. Sırtımda yara oldu. Tekrar ayağa kalktım dışarıya doğru koşmaya başladım. Sonra nöbetçilerle karşılaştım.

Askeri Savcı: Arkadaşlar arasında el bombalarına meraklı olan var mıydı? Ya bir meraktan çeksek, yani ilk defa görmüş olmanın verdiği şekliyle böyle bir duyum oldu mu? Böyle bir konuşma duydun mu?

Fethi Tuna: Yok yok. Çocuklar arasında hiç duymadım. Çocukların kendi başlarına oynadıklarını da görmedim.

Sanık Albay Veysel Özbay’ın Avukatı Kerim Koçer: Çivi çakma meselesi nerede oldu?

Fethi Tuna: İçeride. Dışarıda kasaları niye çaksınlar. Diziyorlardı. Dizilen bir öncekini sabitlemek için çivi çakıyorlardı.

Mahkeme Başkanı: Olay gününü bize ayrıntılı anlatır mısınız?

Hasan Boncuk: Kasaları taşıdık. Deponun ağzına getirdik. Depodakilerin yukarı istiflenmesi için bekliyorduk. Kasaların üstünde oturuyorduk. O esnada yatsı ezanı okundu. Deponun arkasında belli bir yer belirlemiştik. Namazı kılıp geleyim dedim. Namazın son sünnetinde iken patlama gerçekleşti. Patlama sırasında bayır aşağı yuvarlandım. Tel örgülere kadar gitmiştim.

OLAY YERİ TEMİZLENSİN
Patlamayla ilgi Kıdemli Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran ve Üsteğmen Tarık Aydın’ın tutuksuz olarak yargılandığı davanın dünkü duruşması, savcının mütalaasını hazırlaması için 20 Temmuz’a ertelendi. Mahkeme, olay yerinin temizlenmesi yönünde karar aldı. Şehit askerlerden Onur Fikret Dülger’in babası Zekai Fırat Dülger, karara tepki gösterdi: Geçen ayki keşif sırasında olay yerinde bir bomba bulundu. Bu bomba olaydan sonra mı konuldu? O bölgenin ot yangınına karşı temizlenmek istendiği bildirilmiş ama keşif sırasında gördüğü gibi orada ot yok. Anlam veremedim.