61SAAT HABER SERVİSİ

AK Parti Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya,  Trabzon’da yerel yöneticilerle bir araya geldi.  Trabzon’da bir restoranda verilen kahvaltılı toplantıya Trabzon Milletvekili Salih Cora, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Başkanı Haydar Reviz, İlçe Belediye Başkanları, Belediye Meclis üyeleri ile partililer katıldı. 
Toplantının açılışında konuşan İl Başkanı Haydar Revi, “Bundan önce ki yaptığımız seçimlerin önemini biliyorduk. 16 Nisan referandumu çok önemli. Yeni bir sisteme geçiyoruz. Şuan da bize uymayan dar gelen sistemle karşı karşıyayız” dedi. 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’da kısa bir teşekkür konuşması yaptı. 

BÜYÜKŞEHİR YASASINDA DEĞİŞİKLİK… 
AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Trabzon’un kanayan bir yarasına dikkat çekti. Cora, “Bugün çok önemli bir sürecin arifesindeyiz. Cumhuriyet tarihimizin en önemli anayasa değişikliklerinden birisini gerçekleştireceğiz. Sizlerin buna katkısını beklemekteyiz. Hizmet ettiğimiz dönemlerde ve hala hizmet etmekte olanlar aramızda mevcuttur. Millete dokundunuz, hizmet ettiniz. Sizlerin her bir tarafta çevresi diyaloğu vardır. Bundan yararlanmamız gerekiyor. Destek olmanız gerekiyor. Trabzon’da çok iyi bir gidişatımız var. Sahaya indiğimizde vatandaşımızın teveccühünü görüyoruz. İnşallah referandum sürecinde Trabzon’dan çok iyi bir sonuç almayı bekliyoruz. 

TRABZON’UN EN BÜYÜK SORUNU… 
Trabzon’da nereye gidersek ilçe belediyelerimiz olsun, il belediyelerimiz olsun, büyükşehir yasasından dolayı şikayetlerini bize iletmektedirler. Büyükşehir yasasından dolayı Trabzon ilinde geçmişte yapılan yanlış değerlendirmeler sonucunda Trabzon ili bunda en çok mağdur olan illerden biri oldu. Trabzon’un yol ağı çok geniş ve uzundur. Trabzon’da hizmetlerin çok daha iyi yapılması için referandum sürecinden sonra ilk iş olarak Büyükşehir yasasında değişiklik yapmalıyız. Yol ağını da bu kriterler arasına katmalıyız. Bu konuda sizin hassasiyetinizi biliyoruz. Size güveniyoruz. Bir Trabzonlu olarak, bir Oflunun bunu gerçekleştireceğine yürekten inanıyoruz” diye konuştu. 
Cora’nın bu sözleri salonda büyük alkış aldı… 

BUNDAN SONRA KANUNLARI KİM YAPACAK?
Kaya ise, “Benim sözlerimin başında Salih’e cevap ermem lazım. Türkiye’de yeni kurulan büyükşehir belediyelerin bir konusunu gündeme getirirken aslında küçük bir aba altında sopa gösterdi. Türkiye Cumhuriyetinin tecelligahı olan parlamentonun kuruluşundan bugüne, bütün yasalar hükümet yasaları. Aslında bugün bu ülkede konuştuğumuz en önemli gündem maddesi, bundan sonra kanunları kim yapacak, meclis mi hükümet mi yapacak?  Salih diyor ki kanunu biz yapacaksak biz bu işin ayarını vereceğiz. Bu hakikattir. Bu ülkede hükümet ne derse o olmuştur. Bu AK Parti dönemine ait bir şey değildir. Bu güçlü iktidarların olduğu, koalisyonların olduğu dönemde hükümet meclise ne kanun tasarısı göndermişse kabul edilmiştir” dedi. 

MECLİSTE ÇOĞUNLUĞU OLMAYAN HÜKÜMET KURULDU MU?
Kaya, sözlerine şu şekilde devam etti: “Hükümet anayasaları, iç tüzükleri ve bir de işine gelmeyenleri gönderemez. Onlar gruplar olarak meclise gelir. Bugün inanıyorum ki parlamento ilk defa parlamento alacak. Efendim diyorlar ki denetim azalacak. Salonu ortadan bölersek, sol tarafı iktidar sağ tarafı muhalefet olarak kabul edelim. İster bugün AK Partili, DSP, MHP ve bizden önce ki Anavatan Partili dönem.. 1950’ye kadar gidin mecliste çoğunluğu olmayan hiçbir hükümet kuruldu mu? Mecliste çoğunluk varsa bu hükümete denetim yapılabilir mi? Mümkün değil arkadaşlar. Mecliste çoğunluğu olmayan hükümet gen soruyla gider. Dolayısıyla il defa meclis asli görevini sürdürecek. Biz sandığa gittiğimizde kimi seçiyoruz? 7 Haziran’da sandığa gittik. 1 yıl öncesini konuşuyorum. Ve bu millet kime oy verdi? AK Parti’ye oy verdi. Yüzde 40 oy aldı. 258 Milletvekili çıkardı. Hükümet kurulamadı. Koalisyon görüşmeleri yaptık. Sayın Kılıçdaroğlu, devlet Bahçeli’ye teklifte bulundu. “Sen gel Başbakan ol, MHP, CHP, HDP hükümeti kuralım” dedi. “AK Parti muhalefette kalsın”  Devlet bey bunu kabul etseydi, kim başbakan olacaktı. MHP’nin kurduğu bir hükümet olacaktı. E hani biz AK Parti’yi seçmiştik. En büyük oyu almıştı AK Parti… Hani milletin dediğini yapıyordu.. Kimse kusura bakmasın. Bu millet sandığa gidiyor, hükümet kurulduğunu sanıyor sanal bir film seyrediyor” 

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.