61SAAT HABER SERVİSİ  : Trabzon Ortahisar Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısının ikinci oturumu gerçekleştirildi. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in Başkanlık yaptığı meclis toplantısında ilk olarak Soma’da yaşanan maden kazası sonrası belediye meclisinin bölgeye yaptığı ziyaret ve yardımlar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

MHP grubundan Mahmut Öksüz hazırlanan raporu meclis üyelerine okudu.

Ortahisar Belediye Meclisi olarak yapılan ziyarette 3 aileye tüm ihtiyaçlarının karşılanması konusunda yardım sözü verdiklerini belirten Öksüz ‘irtibatı kesmeden yardımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz’ ifadelerini kullandı.

Gündem dışı maddeler

Ortahisar Belediye Meclisi’ne İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden gündem dışı gelen 5 madde oy birliği ile gündeme alınıp İmar Komisyonu’na gönderildi. 

ŞEHİTLİK TARTIŞMASI

Trabzon Sahili’ne temsili olarak Çanakkale Şehitliği yapılması konusunda meclise gündem dışı gelen madde oy birliği ile meclis gündemine alındı.

Belediye Meclis üyesi Ufuk Hoş konuyla ilgili bilgi vererek CHP’li Trabzon eski belediye başkanı Mehmet Volkan Canalioğlu döneminde yapılan Mehmetçik anıtının yanına Çanakkale Şehitliği’ndeki gibi miğfer modelli anıtlardan yapılmasının söz konusu olduğunu ifade etti.

CHP Grubu adına söz alan Turgay Şahin projenin yerine karşı çıkarak ‘doğru bir karar değil. Trabzon Ortahisar Belediyesi’nin yapması gereken Çanakkale’deki anıtının düzenlenmesidir. Burada göstermelik ayak altında bir anıt yapılması doğru olmayacağı düşüncesindeyim.

1934 yılında çıkan karar bakımları yapılsın diye çıkmış ama biz işin tersini yapıyoruz.

Konu hakkında söz alan Ortahisar Belediyesi Meclisi MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu ise bir yerin öneminin manevi değerinin yaşandığı yerde yaşatılmasının doğru olacağını belirterek ‘Düşünülen şey ayak altında. Başka söylemlere kapı açabilecek temel oluşturduğunu düşünüyorum. Bir şeyin manevi olarak yaşandığı yer olduğu yerdir. Yarın başka bir peysajda oranın sökülüp taşınmayacağını garantisi nedir. Oranın kalıcı olmayacağını yerinin kalıcı olmayacağını düşünüyorum’ ifadelerini kullandı.

Meclis üyesi Ufuk Hoş bu eleştirilere cevaben ‘İstanbul’daki Edirnekapı şehitliği Çanakkale’de değil. Ama katılıyorum çekincelerinize. Orada yapılmış bir Mehmetçik anıtı var. Oranın değişeceğine inanmıyorum. Biz çoçuklarımıza Çanakkale’yi iyi anlatmamız gerekiyoruz sembolik de olsa. Çanakkale’ye herkes gidemeyebilir.

Çoğu şehitlerimizin ismi Çanakkale ve Edirnekapı’da şehitliği yok. Belirleyebildiklerimiz, bulduklarımız isimleri Trabzon’da yaşatmaya çalışmak istiyoruz’ dedi.

3 görüşü de değerli bulan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç gerekçeli görüşlerle ilgili ‘Bu kesinleşmiş bir proje değil. Orada yapılmış bir anıtımız var. O da bir anlamda şehitliği sembolize eden bir anıttır. Orada harp olduğu için Mehmetçik anıtı mı yapıldı. Hayır. Ben yer konusunda sorun olacağını taşınacağını düşünmüyorum’ diyerek oylamaya sundu.

Çanakkale Şehitliği projesi meclise geldiği haliyle oy çoğunluğu ile kabul edildi.