61SAAT HABER ÖZEL

Trabzon’un Akçaabat İlçesi’ndeki Orta Mahalle. Tarihi evler ve muhteşem eski mimari yapılar.

1300’lü yıllardan bugüne kalanlardan bazıları  dimdik ayakta duruyor. Bazıları ise çürümeye terk edilmiş.

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen’in katkılarıyla birkaçı onarılmış, mahalleye çeki düzen verilmiş, Fakat Türkmen’in bireysel destekleriyle olacak şey değil.

Akçaabat orta Mahalle Evleri Koruma Derneği kurucularından olan Ömer Orhan ile Orta Mahalle üzerine yaptığımız söyleşide deyim yerinde ise bir dokunduk bin ah işittik.

Dert edinmiş, öylesine sahiplenmiş ki mahallesini,
Anlattıklarını dinlediğimizde anladık ki durum pek de iç açıcı değil.

Birazcık destek olunsa turizmde çekim merkezlerinden biri haline gelen Safranbolu evlerini solda sıfır bırakacak yapılara sahip Akçaabat Ortamahalle.

CUMUR’UN KATKISI BÜYÜK

Elim bir trafik kazası sonrası hayatını kaybeden Trabzon Milletvekili rahmetli Mustafa Cumur’un dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdogan’a kadar çıkardığı Akçaabat Ortamahalle evleri ile ilgili şimdilerde bir ortada kalmışlık söz konusu.

Bunu biz değil, Akçaabat orta Mahalle Evleri Koruma Derneği kurucularından olan Ömer Orhan söylüyor.  

Tarihi Kentler Birliği’ne üye  Trabzon’daki tek ilçe olan Akçaabat’da bu yönde atılımların devam etmesi için devlet desteği şart.

Akçaabat Ortamahalle evlerinin turizme kazandırılması noktasında Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen’in emeklerinin gayretlerinin büyük olduğunu belirten Ömer Orhan sözlerine şöyle devam ediyor:


BAŞKANIMIZ DESTEKLİYOR AMA YETERLİ OLMAZ

‘Akçaabat Belediye Başkanımız bu evlerin yaşatılması için büyük fedakarlıklar yaptı. Birçok evi belediye imkanları ile restore ettirdi. Rahmetli Milletvekilimiz Mustafa Cumur’da büyük emekler verdi.
Fakat iş geldi bir noktada tıkandı.

Ara sokakları onarıldı, 8 ev tadilattan geçirildi. Birçok konak turizm adına hizmet vermek üzere dizayn edildi.
Fakat devamı gelmeli.

Gelmesi için devlet erkanının desteğine ihtiyacımız var.  

Buradaki evler neredeyse 1000 yıllık. Ve 1998 yılında sit alanı ilan edilen bu bölgedeki bu evlerin bir şekilde turizme kazandırılması gerekiyor. Bu haliyle bile turistlerimizin yoğun ilgi gösterdiği özellikle son dönemde mutlu çiftlerimizin düğün öncesi fotoğraf çekimleri için tercih ettiği, dünya tarafından takip edilen bir turizm bölgesi konumunda.  Fakat buradaki tarihi evlerin sahiplerinin de biraz duyarlı olması gerekiyor. Biraz katkı sağlaması gerekiyor.

Buradaki evleri satın almak, restore etmek için duyarlı birçok hemşerimiz var. Fakat evlerin gerçek sahipleri evlerine önem vermedikleri, tadil etmedikleri gibi satılığa çıktığında da fahiş fiyatlar isteyerek buradaki turizm hareketinin önüne geçmektedirler.

300 bin TL değen olan evlere 600 bin 700 bin TL değer biçmekteler. Kendileri onarmadıkları gibi başkalarının onarmalarına turizm adına bir hizmet yapılmasına da mani olmaktadırlar.

Biz bu konudan çok muzdaribiz. Özellikle Tarihi Kentler Birliği’ne üye yerlerde bu tür satışları kolaylaştıracak yasalara ihtiyaç olduğu düyüncesindeyim.

Evler çok eski harap bir durumda. Hissedarları da çok. Biraraya getirip satışını gerçekleştiremiyoruz. Bu yüzden çürümeye yüz tutuyor.

8 FİLM ÇEKİLDİ

1988’de dönemin yerel yönetimleri buradaki 10 tane güzelim tarih mirasını, konaklarını yıktılar. Ondan sonra bu işlere gönüll verdik.

9 yıl önce derneğimizi kurduk. Önceleri buradaki yer sahiplerinin bir an önce yıkılsın imara açılsın diye bir beklentisi vardı. Fakat şimdi insanlar buraların turistik değerini anladı.  

Bizde dernek olarak buradaki kültürü canlandırmak adına elimizden geleni yapıyoruz. Timurciler konağında her hafta sonu fasıllar yaptık, ud çaldık, sohbetlerde bulunduk. Çok da güzel olru. Akçaabat Belediyesi kendi bünyesinde bu konağın işletmesini yapıp gelen turistleri ve misafirleri ağırlıyor. Biz de hafta sonu faaliyetlerimizi yapıyoruz.

Akçaabat evlerini tanıtmak için İstanbul’daki Trabzon günlerinde stand açarak broşürler dağıtıp bu bölgenin tanıtımını yapıyoruz. Artık Ortamahalle gerçekten tanınan turistlerin sık sık geldiği, bugüne kadar 8 filmin çekildiği, mutlu günleri üncesinde gelin damatlarımızın fotoğraflarının çekildiği bir hal aldı. Toplam 8 tane eski tarihi Akçaabat evi kaldı. Restorasyonları yapılması gerekiyor, yıkılsa bile yeniden aynı şekilde yapılması gerekiyor. Fakat zor. Bir tek kişinin arkasından gidiyoruz, o da Belediye Başkanımız Şefik Türkmen. Başka sahip çıkan yok.

Ayrıca yıkalım yapalım dediğimiz yeride öyle kafamıza göre yapamıyoruz, bir evin 60 hissedarı var, çoğu tamam desede bir kişişi bulamadığınızda verdiğiniz amak boşa gidiyor.

Tüm hissedarları bulmak o kadar zor bir durum ki, keşke bu tür özel yerlerin satışlarında lasada değişiklik yapılsa.

DEVLETİN DESTEĞİNİ ALMAYA KORKUYORUZ

Bazı küçük evler var, bunlara devlet 30 bin TL hibe kredi veriyor aslına uygun restore ederseniz. Fakat şöyle de bir kordu var. Aslına uygun restore edemez iseniz sizden parayı faiziyle geri talep ediyorlar. Bu evler tarihi olduğu için restorasyonları da oldukça maaliyetli oluyor.

Anlayacağınız Ortamahalle adı gibi ortada kalmış.  Birazcık destek verilse üzerine düşülse, şehrin merkezine 500 metre mesafede bir yer. Kuş sesleri cıvıl cıvıl. Safranbolu’da hiçbir özelliği olmayan evlerin turizme katkıları görüyorsunuç. Fakat Akçaabat Ortamahalle’nin özelliği var. 670 yıllık kilisesi, 220 yıllık camisi var. Kilisesi restore edilmemiş,  öyle virane bir şekilde bakım onarım yapılmayı bekliyor.

Burası altın yumurtlayan bir yer, değer verildiğinde Trabzon’u bakacak bir turizm merkezi.

Burada mal sahibi, belediye ve devlet biraraya gelip bu işi bir çözüme kavuşturmalı. 300 bin TL’lik eve 1 milyon istemekle olmaz, zater evledin restorasyonu 1 milyon tutuyor.

Biz dernek olarak belediyemizle ortaklaşa çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Led ışıklar ile bölgeyi ışıklandıracağızb Herkes sahip çıkarsa bu tarihi yok olmaktan kurtarırız. Bu sadece derneğin veya belediyenin yapacağı iş değildir’ ifadelerini kullandı.