Sezonun ilk günlerinde kilosu 14 TL civarında seyreden 2016 ürünü fındıkta, fiyatın son zamanlarda düşmesinde gerçek çiftçi olmayan ve emanet konusunda hassasiyet göstermeyen üreticilerin etkili olduğu bildirildi.
 
Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, fiyatın 11 TL’nin altına kadar inmesinde suçun uyarıları dikkate almaya ve gerçek çiftçi hüviyeti ile hareket etmeyip, emanete fındık bırakanların olduğunu belirterek şunları söyledi:
 
 “Yıllardır ısrarla “Emanete fındık vermeyin” diye söylüyoruz. Bunu dikkate alan kesim maalesef %25-30 larda. Bu yıl rekoltede yaşanan düşük seviye fındık fiyatının 15 TL üzerinde olacağı yönündeydi. Ancak bugün gelinen noktada hızla pazara inen ve yüzde olarak çok büyük rakamlara ulaşan emanet fındık, fiyatların hızla aşağı inmesine neden oldu. Devlet koruması olmayan üretici tüccarın insafına bırakıldı. Rekolte beklenenin altında gerçekleşmesine karşın fiyatların düşmesine ne demeli. Emanete fındık bırakılması nedeniyle fındığını satmayıp tüccarın direncini kırmaya çalışan kesim de büyük zarar gördü. Fındığını harmanda çuvallayıp bir depoya getirmek yerine ‘alo’ deyip emanete verme tembelliği bugün binlerce üreticinin canını acıtmıştır. Böyle olduğu sürece de üretici hep sıkıntı çekecektir. Her şeye karşın fiyatların yükseleceği umudundayım.”