‘Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum Ortak Akıl Toplantısı’nda önemli kararlar alan Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif-Sen) Trabzon İl Temsilciliği, bağımlılığın her tür hayati alanı tehdit ettiğine dikkat çekerek, bağımlılıkla mücadelede tedbir ve önleyici hizmetlerin önem kazandığını açıkladı.

Trabzon’daki sendika temsilciliğinde, sendika üyelerinin katılımı ile yapılan ortak akıl toplantısı, İl Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehber Öğretmeni Cemil Seyis koordinatörlüğünde, 4 oturum şeklinde gerçekleştirildi. İlk oturumda Aktif-Sen İl Temsilcisi Recep Kılıçarslan, “Sendikamız bir yandan eğitimcilerin özlük hakları ve çalışma şartları ile ilgili faaliyetler yaparken diğer bir yandan eğitimin de paydaşı olduğu sosyal problemler hakkında söylenecek sözü ve yapılacak işleri olduğu anlayışıyla hareket etmekte. Bu anlamda çağımızın ve toplumumuzun önemli problemlerinden biri de bağımlılık sorunu. Bağımlılık, önceleri sigara ve alkol bağımlılığı algısı ile çok kısıtlı bir alanı tanımlarken, günümüzde artık esrar, eroin, hap, bonzai ve türevleri ile hızla yayılmakta. Bunların yanı sıra televizyon izleme, cep telefonu kullanımı, internet ve oyun gibi alanlarda da bağımlılık karşımızda çıkmakta. Bağımlılık ile mücadele için Aktif Eğitimciler olarak ‘Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum Projesi’ni hayat geçirdik. Belli bir süreci kapsayacak ve farkındalık geliştirmeden başlayarak eğitim ve seminerlere kadar geniş bir yelpaze ile ifa edeceğimiz çalışmalarımız üyelerimizin de katkılarıyla devam edecek.’’ dedi.

Yapılan ortak akıl toplantısında hedef kitle belirlenirken, çalışma yapacak komisyonlar tespit edildi. Öğrenci, öğretmen ve sivil toplum komisyonları kuruldu. Ortak akıl toplantısından çıkan sonuç bildirgesinde ise bağımlılığın zararlarına ve mücadele yöntemlerine dikkat çekildi: “Bağımlılıkla mücadelede ilk basamak farkındalık artırma olmalı. Bu mücadelenin daha etkin yürütülebilmesi ve geniş kitlelere ulaşabilmesi için sağlık kuruluşları ve konunun uzmanları muhakkak projeye paydaş olmalı. Yerelde yapılan çalışmaların ülke geneline yayılması için basılı ve sosyal medya etkin bir şekilde kullanılmalı. Mücadelenin başarılı olabilmesi için bireylere alternatif etkinlikler yaptırılmalı ve hobiler kazandırılmalı. Faaliyetlere, kişilerin ailecek katılması sağlanmalı ve duygusal alana hitap edilmeli.”