Trabzon’da 13 Şubat 2012 tarihinde bir kısmı yıkılan ve yıkımdan hemen bir gün sonra restorasyon çalışmaları İl Özel İdaresi tarafından başlatılan Alacahan’a beraberlerinde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kul, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, Kültür ve Turizm il Müdürü İsmail Kansız ve Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile birlikte giden Vali Dr. Recep Kızılcık, Trabzon’un ‘Han’ kültürü ve yaşam geleneğinin ayakta kalan tek örneği olan Alacahan’ın aslına uygun şekilde restore edilmesi için çalışma yaptıklarını belirtti.
Restorasyon çalışmaları hakkında İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kul ve firma sahiplerinden bilgi alan Vali Kızılcık, çalışmaların hızlandırılarak restorasyon çalışmalarının biran önce bitirilmesi talimatını verdi. Vali Dr. Recep Kızılcık, 4 bin yıllık tarihi geçmişi olan Trabzon’un kültürel değerlerinin korunarak yaşatılması konusuna büyük önem verdiklerini söyledi. Trabzon’un kültürel açıdan birçok zenginliği içinde barındırdığını kaydeden Vali Kızılcık, “Alacahan’ımız Trabzon’umuzun önemli kültürel zenginliklerinden birisidir. Trabzon’umuzun tarihi ve kültürel zenginliklerini turizme kazandırılması için bir dizi proje hazırladık. Bu kapsamda projesi hazırlanan konaklarımızın restorasyon işlemlerini hızla bitirmeyi amaçlıyoruz. Trabzon’umuzun tarihi ve kültürel zenginliklerini tüm dünyanın görmesi gerekiyor” dedi.

Alacahan’ın bitirildikten sonra kullanımı konusunda da henüz bir karar vermediklerini ifade eden Vali Kızılcık, “Restorasyon çalışmaları bittikten sonra Alacahan’ın kullanımı konusunda karar vereceğiz. Trabzonlu hemşerilerimizin de görüşünü alıp oranın en rantabl şekilde kullanılması için çalışacağız. Alacahan tarihi yapısı korunarak Trabzon’umuza kazandırılmış olacak” şeklinde konuştu.