Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin kültür hizmeti olarak yayım hayatına kazandırdığı ve 39 yıl gibi kısa bir sürede Türk siyasi tarihine damga vurmuş Ali Şükrü Beyi’ni hayatının ve mücadelesinin anlatıldığı Ali Şükrü Bey adlı kitabın tanıtımı ve imza günü yapıldı. 2. Trabzon Kitap Günleri etkinlikleri kapsamında Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde yapılan söyleşi ve imza gününde Ali Şükrü Bey’in hayatını ve mücadelesini kaleme alan Prof. Dr. Necmettin Alkan ve Doç. Dr. Uğur Üçüncü, Trabzonlu kitapseverlerle birlikte oldu.

1. Baskıda 6 bin adet basılan ve ücretsiz olarak dağıtılan Ali Şükrü Bey isimli kitap önemli bir kaynak eser olarak kütüphanelerdeki yerini alıyor. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tanıtım ve imza gününe TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, siyasi parti temsilcileri de salonda yerini aldı.

Kitabı kaleme alan Prof. Dr. Necmettin Alkan ve Doç. Dr. Uğur Üçüncü, Ali Şükrü Bey, Hürriyet Uğruna 39 Yıl aldı eseri tanıttılar ve ardından kitabın imza gününü yaptılar.  Kitap hakkında salonu hınca hınç dolduranlara sunumda bulunan Prof. Dr. Necmettin Alkan ve  Doç. Dr. Uğur Üçüncü, Ali Şükrü Bey’in 39 yıl gibi kısa bir hayata sahip olsa da, gerek çok farklı özellikleriyle ve gerekse faaliyetleriyle yakın tarihimizde boy göstermiş mümtaz bir tarihî şahsiyet olduğuna vurgu yaptılar. Mesleki olarak askerî eğitim almış bir bahriyeli, bir yazar, bir yayıncı, bir tüccar, bir siyasetçi, bir gazeteci ve iyi bir aydın olarak çok farklı alanlarda başarılı icraatlarda bulunduğuna dikkat çeken yazarlar, “




Ali Şükrü Bey, Meclis-i Mebûsân’da ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde mebûsluk yapmıştır. İstiklâl Harbi’ne en başından itibaren iştirak ederek vatanın kurtarılmasında siyasî cephede mücâdele etmiştir. Fakat bütün bu güzel özelliklerine ve önemli faaliyetlerine rağmen, unutulmuş ve tarihin tozlu sayfalarına terk edilmiş bir şahsiyettir. Türkiye genelini bir kenara bırakın, memleketi Trabzon’da dahi Ali Şükrü Bey sorulsa, inanın insanların çoğu Boztepe’deki Ali Şükrü Bey Çaybahçesi’ni hatırlar ve ona göre cevap verirler.




Boztepe’den Trabzon’a ve Karadeniz’e karşı çaylarını yudumlayanların ekserisi, yanı başlarında huzur içinde yatan Ali Şükrü Bey’in kabrinin farkında bile değildirler. Akademisyenler ve araştırmacılar da maalesef Ali Şükrü Bey’e gereken önemi vermemişlerdir. Onun ismi ile yayınlanan kitapların toplam sayısının 5 olması ve bunlardan sadece 2 tanesinin biyografi özelliği taşıması her şeyi anlatıyor. Kısacası Ali Şükrü Bey, olması gereken ve hak ettiği ilgiden mahrumdur. Bu çalışma tarihin tozlu ve soğuk sayfalarına terk edilmiş olan Ali Şükrü Bey’in tekrar hak ettiği ilgiyi kazanması ve yakın tarihimize ışık tutması amacı ile yapılmıştır. Her türlü siyasî tartışma ve münakaşadan uzak, tamamen ilmî ve akademik endişelerden hareket edilerek hazırlanan bu telif eser, tarihe ilgi duyan herkesin temin edip okuyabileceği ve rahatlıkla kütüphanesinin başköşesine koyabileceği bir özelliğe sahiptir.” ifadelerini kulandılar.

Tanıtım ve imza töreninde ayrıca önemli bir boşluğu dolduracak Ali Şükrü Bey adı kitabı kaleme alan Prof. Dr. Necmettin Alkan ve Doç. Dr. Uğur Üçüncü’ye birer plaket takdim edildi.