61SAAT ÖZEL
Ropörtaj, Erhan Esaspehlivan

Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Turan Altuntaş Trabzon’daki şoför esnafı, minibüslerin fiziki durumları, odanın faaliyetleri, trafik sorunu ve yolcuların genel şikayetleri ile ilgili 61saat.com’a konuştu.


2005 yılında dönemin başkanı Engin Hacısalihoğlu’na 270 oy fark atıp başkan seçilen Altuntaş 2 dönemdir Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı görevini yürütüyor.

30 BİN NÜFUSU ETKİLİYORUZ

Altuntaş göreve geldiğinde Trabzon’daki dolmuş minibus sayısı 732 idi. Bugünde sayının değişmediğini belirten Altuntaş, “Bu minibüslerde 5 binin üzerinde istihdam sağlanıyor. Trabzon’da sadece 20 bin kişi şoför esnafının kazandığı ile ekmek yiyor. Buna petrol istasyonlarını, sanayi esnafını ve oto yıkamacılarıda katarsak sayı 30 bini aşar. Bu rakamda Trabzon merkez nüfusunun neredeyse yüzde 15’ine tekabul eder. Bu önemli bir rakamdır. Bizler bunun farkında olarak gece gündüz çalışıp esnfımızın sorunlarına çare arıyor, yolcularımızı rahat ettirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

MİNİBÜS SAYISI ARTACAK MI?

Trabzon’da son dönemde bazı duraklara minibus takviyesi yapıldığını hatırlatıyoruz. Altuntaş mevcut minibus sayısının artmadığını belirterek konuya şu şekilde açıklık getiriyor.

Duraklara dışardan yeni minibus eklemiyoruz. Duraklar arası geçiş yapıyruz. Örnek vermek gerekirse araç sayısı faza olan Fatih durağından Boztepe durağına araç kaydırıyoruz. Biz göreve geldiğimiz zamanki 732 sayısını korumak istiyoruz. Eğer büyükşehir olduğumuzda şehir merkezinde önemli oranda bir nüfus artışı gözlenirse bunu da o zaman değerlendiririz. Ama minibüs sayısını arttırma taraftarı değiliz. Yine mevcut sayıyı koruyup duraklar arası geçişler yaparak ihtiyacı karşılayabiliriz.

EN PAHALI DURAK HANGİSİ

Trabzon’da en fazla minibüsün Kurankursu durağında olduğuna dikkat çeken Altuntaş, “Bunun nedenide duraklarda yaptığımız birleşmeler. 3 durağı birleştirdiğimiz için Kurankursu durağında araç sayısı fazladır. Fakat bu birleşmeyi yapmak zorundaydık. 38 senelik durakları birleştirdik. Fatih, Kurankursu, Ayasofya durakları çok sıkıntılı idi. Bunların aralarında 100’er metre vardı. Para kazanamıyorlardı. Şu anda durakları dört dörtlük hale geldi. Hepsi para kazanabiliyor. En az dolmuş minibus olan durak ise Yenicuma Mahallesi Dolmuş durağı. Burada 9 minibüs var. Trabzon Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları hastanesi’nin taşınması şoför esnefımızı tabiiki etkiledi. Yetkililer ile konuyu görüştük. SGK kurumunun, Yenicuma Mahallesi’ndeki hastane binasına taşınacağını ifade ettiler. Dileriz bu kısa sürede olur. Yinede Yenicuma büyük bir mahalle ve esnafımız para kazanabiliyor. En pahalı durağımız ise Tıp Fakültesi dolmuş durağıdır.

TRABZON’DA TOPLU TAŞIMA PAHALI MI?

Trabzon’un pahalı bir şehir olduğu iddialarına katılmadığını belirten Altuntaş, “Emsal illere göre Trabzon’da taşımacılık ucuz ve daha rahat. Her mahalleye, herkesin kapısının önüne kadar dolmuş gidiyor. Bu rahatlık her ilde yok” şeklinde konuştu.

ESNAFIMIZ NE SİTEDİYSE ALDIK, YAPTIK,

Trabzon’da göreve gediği günden bu yana şoför esnafının çözümü mümkün olan her sıkıntısını hallettiklerini ifade eden Altuntaş, “Şehrin doğu ve batı hatlarında özelleştirmeler yapıldı biz Trabzon Belediye Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nunda iyi niyetli yaklaşımı ile buna müsade etmedik. Şoför esnafımızı mağdur etmdik. Trabzon’da şoför esnafının hitap ettiği kitlenin herkes farkında. Bu nedenle sağolsun gerek Trabzon Valiliği, Gerek Trabzon Belediyesi gerkese de Trabzon Emniyet Müdürlüğü yetkilileri. Kapılarını sonuna kadar bize açtılar. Bizlerde suistimal etmeden bugüne kadar esnafımız ne istediyse kurumlarla istişare yaparak yerine getirdik. Böyle olmaya da devam edecek.

Birçok şey yaptık Trabzon’da
*Trafik master planı yüzde 95 başarılı bir uygulama oldu.


Trabzon Belediyesi ile yaptığımız yakın istişare ile şoför esnafına en ufak bir zarar gelmedi.

*Şehir içersinde dolmuş esnafına her türlü kar getirecek uygulamalar yapılmıştır.

*İsteyipte alamadığımız, yapamadığımız hiçbir konu yoktur. Çünkü istedeğimiz herşey şoför esnafının, yolcularımızın ve bu şehrin lehine konulardır.



*Trabzon Şoförler Odasını kurumsal bir kimliğe kavuşturduk. Buraya gelen şoförlerimiz rahatlıkla sorununu halledip işini görebiliyor.

*Bunun yanında tüm duraklarında depolanma yerlerinde şoför esnafını rahat edecek lokaller oluşturduk.



*Şoför esnafının eğitimi ile ilgili fazla bir uygulama yapamıyoruz. Çünkü bununla ilgili şoför esnafını zorunlu tutacağımız bir yasa yok. Buna Rağmen Trabzon’da gerçekleştirilen Avrupa Gençlik Olimpik Oyunlarında birçok şoföre yabancı dil eğitim verdik. Bizden yana hiçbir sıkıntı olmadı.



Denetlme yapıyormusunuz sorusuna ise Altuntaş şöyle cevap verdi, “Ara sıra dolmuşa binerim dolmuş bile sürerim. Ne var ne yok incelerim. Gördüğüm aksaklıklara anında müdahale ederim. Trabzon’un, Trabzon halkının, Trabzon’da şoför esnafının prestijini sarsacak hiçbir ihmali asla affetmem.

ŞİKAYETİ OLAN BİZE PLAKAYI BİLDİRSİN

Araçlarda tüm aksesuar ve süs olayını yasakladık. Müzik ile ilgili de zaman zaman uyarı yapıyoruz. Müşteriyi rahatsız edecek tüm unsurları ortadan kaldırmak adına emin olun her türlü çalışma ve uyarıları yaptık. Buna ragmen yolcularımızı rahatsız edecçek bir husus söz konusu olursa odamız sürekli açık. Telefonlarımız ve internet sayfamız aktif. Halkımızın buralardan bize ulaşarak plaka ile durumu bildirmeleri yeterli olacaktır. Biz sorunu halledeceğiz.



ALTERNATİFİ OLSUN BUGÜN DEĞİŞİRİM

Koca koca minibüslerin Trabzon kent merkezine yakışmadığını kendiside Kabul eden Altuntaş, “Tabii ki şehir içinde minibüsle taşıma yapılması göze hoş değil. Fakat şu unutulmamalı, Trabzon’da ortak iş yapılmaz denilirken bizim şoför esanfımız iki taksiyi birleştirip bir minibus yaptı. Ve iki ortak bu 9 kişilik minibüslerle ev geçindirip istihdam sağlamaktadır. Eğer daha modern, 9 kişilik araçlar çıksın bu araçları kullanacak olan ilk şehir biz oluruz. Fakat şu anda alternatifi olmadan bunu yapmamız mümktün değil” açıklamasında bulundu.



TRABZON’DA TRAFİK SORUNU

Trabzon’da Reşadiye ve Tanjant yolunda belli saatlerde trafik kaosu yaşandığını da belirten Altuntaş, “Trabzon’da otoparkları kullanmadığımız sürece sorunun çözüleceğini zannetmiyorum. Burda emniyet ne kadar çalışırsa çalışsın sürücüler duyarlı olmadığı sürece bu iş olmaz.

Kiler Market’in önü bile iki şerit park oluyor

Akşam saat 5 ile 7 arası Trabzon’da hiçbir tarafa girilmiyor. Bu nedenle şehrimizde katlı otopark sayısı artmalı. Ve halkımız toplu taşıma araçlarını kullanmalı. Reşadiye’de de aynı sorun var.

Reşadiye’de trafik sorununu çözülebilmesi için kesin ve etkili bir değişim yapılmalı ora. Artık alttan mı geçerler, üstteb ni geçerler bilemeyiz. Tabi ki bu şehrin tarihi dokusu, tarihi mirasi bizim için önemlidir. Fakat orada büyük bir sorun var. Bunun çözümü için Trabzon Belediyesi, Karayolları Bölge müdürlüğü ve ilgili tüm birimler uzmanları ile araştırma yapıp , köprülü üst geçit yapma kararı almışlardır. Bu proje oradaki trafik kaosunu çözebilecek yeterliliktedir. Bununla ilgili yapılan itirazlar var. Herkesin kendine göre haklı olduğu bir konu olabilir. Burada önemli olan sorunların taraflarca tespit edimesi ve iyi niyetli yapıcı öneriler ile ortadan kaldırılmasıdır” dedi.

GÜVENLİK SAKINCASI OLMASA VE SUÇ SAYILMASA

DOLMUŞ MİNİBÜSLERDEKİ TÜM KORNALARI SÖKTÜRÜRÜM

Korna seslerinden kendisininde rahatsız olduğunu dile getiren Trabzon Şoförler ve otomobilciler Odası Başkanı Turan Altuntaş, “Sadece dolmuş minibüslerde değil ki bu. Trabzon’da herkes herkesi tanıyor. İnsanlar korna ile birbirine selam verip, sevgi gösterisinde bulunuyor veya sinirlenince korna ile hakaret edebildiğini zannediyor. Burada tek kabahatli dolmuş şoförü değil. Olsa bile bu konuda bir yaptırım uygulayamıyorsunuz. Biz sürekli şoförlerimizi uyarıyoruz. Özellikle hastane, okul önlerinde korna çalmamaları konusunda talimat veriyoruz. Bilsem bir tehlike oluşturmayacak ve trafikte kusur sayılmayacak tüm minibüslerden kornaları söktürürüm. Ama bu hem kanunen hemde güvenlik nedeniyle doğru olmaz. Kornası olmayan bir araç önüne atlayan şahsı ne ile uyaracak, camı açıp bağıracak mı. Tabi ki latife yapıyoruz ama bu sorun da yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Şoförümüz bilinçleniyor. Depolama alanlarımız arttığı için korna sesleride yoldan yolcu alma olayıda azalıyor” ifadelerini kullandı.

DOLMUŞ ŞOFÖRÜNÜ HUZURU
BİRİLERİNE BATIYOR


Altuntaş son olarak şunları söyledi, “Yukarıda anlattığımız gibi 7 yıllık süreç içinde şoför esnafımız ne istediyse biz aldık. Yaptık. Onları mağdur etmedik. Trabzon’da taşımacılık işini bir sisteme oturtturduk. Fakat gelin görün ki bu huzur birilerini rahatsız ediyor. Huzuru bozmak isteyenler zaman zaman ortaya olmadık iddilar atıyor. 2 sene sonraki seçimi bugün gündeme getirenlerin ben iyi niyetinden şüphe ederim. Artniyetli bu insanlara bu güne kadar pirim vermeyen Trabzon şoför esnafı bundan sonra da pirim vermeyecektir”.