Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, bir çok olumsuz gelişmenin yaşandığı 2016 ylında THY'nin 2016 ortasında revize ettiği bütçesinin üzerinde sonuçlar elde ettiğini belirterek, "Yaşanan üzücü gelişmeler neticesinde Türkiye’ye gelen direkt yolcu sayısındaki ciddi azalışa rağmen, özellikle yılın ikinci yarısında alınan kapasite ve gider aksiyonlaryla yılı minimum hasarla atlatmak için ciddi çaba sarf ettik. Ve revize bütçenin üzerinde sonuçlar elde ettik" dedi. 

Başarılı akrobasi!

Yabancı basının THY'nin bu zorlu dönemde hızlı aksiyon alarak sergilediği başarılı yönetime vurgu yaptığını da anlatan İlker Aycı, "Airline Weekly Dergisi, 'Sirk de Soleil' müzikaline atıfta bulunarak, akrobasiyi başarılı yönettiğimizi söylemişler. Bizi 'Turk de Soleil' başlığıyla kapağa taşımışlar" ifadelerini kullandı. 

250 MİLYON DOLAR TASARRUF 

Bundan 6 ay önce 250 milyon dolar tasarruf sözü verdiklerini hatıratan Aycı, "Sözümüzü tuttuk hatta bu rakamın da üzerine çıktık" dedi. Henüz yılsonu bilançosu açıklanmadan, bazı zarar rakamlarının telaffuz edildiğine dikkat çeken Aycı, "Bilanço şöyle, böyle' diyenler, mart ayında rakamları görünce söyledikleriyle kalacaklar. Şöyle tarif edeyim, 'Bitişe 20 saniye kala maçı veren takım' gibiyiz" diye devam etti.  

İNEN UÇAKLAR HAVALANIYOR 3. ÇEYREKTE KÂR GELİYOR

Aycı, THY'nin Türkiye’nin en büyük ihracatçısı konumunu da koruduğuna dikkat çekerek, kurumun 2016 yılı ihracat rakamının 8.2 milyar dolar olduğu bilgisini paylaştı. 2016 yılında tasarruf tedbirleri çerçevesinde 30'a kadar uçağı yere indirdiklerini, bu süreçte uçakların kabin içi sistemlerini yenileme fırsatı da bulduklarını hatırlatan Aycı, "Nisandan itibaren 336 uçağımız da havada olacak" dedi. Aycı, THY'nin kârlı günlerine geri dönebileceğini, 3'üncü çeyrekte bilançoda kâr beklediklerini ifade etti.

'Türkiye seni özledi' deyip turist çekecek

İler Aycı, yen bir kampanyaya da dikkat çekerek, şöyle devam etti: "2014 ve 2015 yıllarında Türkiye'ye gelmiş, 2016'da gelmemiş olan tüm yolcularımızı tespit ettik. Onlara özel bir çalışmamız olacak. Kendilerine 'Türkiye bir mil uzağında' kampanyası sunacağız. Yolcumuz bizimle uçarsa dönüş biletini bir mil karşılığında alabilecek. Bu kampanyamızın sloganı 'Türkiye seni özledi' olacak. Bir başka projemiz de, Pakistan'dan çıkıp İstanbul aktarmalı herhangi bir noktaya uçan yolcularımıza yönelik olacak. İsterlerse bu yolcularımıza İstanbul'da bir gece ücretsiz konaklama sağlayacağız."

Araplar 'direkt' Karadeniz'e! 

Aycı, "Özellikle Arap yarımadasından Karadeniz bölgemize var olan talebi de dikkate alarak, yaz 2017 tarifesinde direkt seferler düzenleyeceğiz. Haftada beş sefer Kuveyt-Trabzon, haftada dört sefer Riyad-Trabzon, üç sefer Cidde-Trabzon  karşılıklı tarifeli seferlerimizin yanında Ordu Havalimanı'na da ilave seferler icra edeceğiz" diye konuştu.

1.000 kişiyi işe alma planı

THY'nin 2017 hedefleri de şöyle: 1.000 civarında yeni istihdam hedefleniyor. Toplam akaryakıt tüketiminde yüzde 3 artış öngörülüyor. Yaklaşık 10.1 milyar dolar gelir elde edilmesi hedefleniyor. Birim giderlerde yüzde 3-5 düşüş hedefleniyor. Yüzde 17- 19 arasında EBITDAR marjı hedefleniyor.