Arsin Belediye Meclisi, yörede geçmişte çok tercih edildiği için simgeleşen ancak son dönemlerde unutulmaya yüz tutan "Temel, Dursun, İdris" ile "Fadime" isimlerinin yaygınlaşması amacıyla yaklaşık bir yıl önce belediye sınırları içinde ikamet edip doğacak çocuklarına ilk ya da ikinci isim olarak bu isimleri verecek ailelere Cumhuriyet altını hediye etme kararı aldı.

İlçenin Yalı Mahallesi'nde oturan Üzeyir (30) ve Derya (26) Çolak çiftinin yaklaşık 5 ay önce bir kız bebeği dünyaya geldi. Karardan haberdar olan aile çocuklarına "Fadime" adını verdi.

Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen, ilçede son dönemde adı "Fadime" konulan tek bebeğe Cumhuriyet altını taktı, ailesine çeşitli hediyeler verdi.Şen, kampanyanın sürdüğünü belirterek, Bebek bekleyen ailelere "Temel" başta olmak üzere yöreye özgü isimler koymaları çağrısında bulundu.

Aynı mahallede oturan Cemalettin (33) ve Nurcan Tüysüz çifti de 3 ay önce doğan erkek bebeklerine Belediye Başkanının çağrısına uyarak "Temel" adını verdi. Yunus Emre isimli 3 yaşında bir çocukları daha olan aileyi ziyaret eden Belediye Başkanı Şen, minik Temel'e Cumhuriyet altını taktı.

Minik Temel'in Arsin Belediyesi'nde şoför olarak çalışan babası Cemalettin Tüysüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede yeni doğan çocuklara "Temel",

"Dursun", "Fadime" ve "İdris" isimlerinin konulmamasından yakındı.

Belediyenin kararını duyduklarını ve kampanyaya katılmak için yeni doğan çocuklarına Temel adını koyduklarını ifade eden baba Tüysüz, "Bu isimlerin yörede yaşatılması lazım. Temel güzel isim. Artık yöremizle özdeşleyen isimler çocuklara konulmuyor. Ben başladım, milletin de bu tür isimleri çocuklarına vermesi lazım" dedi.

Anne Nurcan Tüysüz de kampanyayı desteklediğini ifade ederek, bölgede yaşayan ailelerden çocuklarına yöreye özgü isimler koymasını istedi.

-"Amacımız bu isimleri yaşatmak"-

Belediye Başkanı Erdem Şen ise kampanyayı bir yıl önce başlattıklarını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Temel, Dursun, İdris ve Fadime isimlerinin Karadeniz'e mal olduğunu ve uzun süredir bu isimlerin çocuklara verilmediğini gördük. Bu eksiği giderelim ve aileleri çocuk yapmaya teşvik edelim dedik. 2012 ve 2013 yılında doğan çocuklara bu isimleri koyan aileleri Cumhuriyet altını ile ödüllendirelim ve aileye destek olalım dedik. Dediğimizi yapıyoruz ama bu sembolik bir şey. Esas amacımız bu isimleri yaşatmak."

Kampanyadaki bir başka amacın "Temel"in kötü fıkralarla anılmasını önleyip, mizahi yönünü, ince zekasını öne çıkarmak olduğunu belirten Şen,

"Böylece Temel'e sahip çıkıldığını göstermek de istedik. Kampanya gerekli sesi getirdi ve önce Fadime'yi, sonra da Temel'i de bulduk. Aranan Temel bulundu. Biz de kampanya amacına ulaştığı için sevindik. Şimdi Dursun ve İdris'i bekliyoruz" dedi.