Orman ve Su İşleri Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürü Yunus Erkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal kaynaklardan birisinin de orman içi su ürünleri kaynakları olduğunu belirtti.

Çeşitli nedenlerden dolayı dere ve göllerin yapılarının bozulduğunu, bilinçsiz avlanma nedeniyle su ürünleri stoklarının azaldığını ifade eden Erkut, farklı balık türleri ile yapılan bazı balıklandırma çalışmalarının da doğal türleri olumsuz etkilediğini söyledi.

Erkut, doğal kahverengi alabalık türleri üretilerek orman içi sularda azalan alabalık popülasyonlarının üst düzeye ulaştırılması,

sportif balık avcılığının geliştirilmesi ve orman köylüsünün sosyoekonomik yönden kaldırılması amacıyla

"Doğal Alabalık Üretimi Yetiştirilmesi ve Orman İçi Sulara Balıklandırılması" projesinin 2005 yılından itibaren uygulanmaya konulduğunu anlattı.

Bu amaçla Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunun pilot istasyon olarak 2006 yılında projeye dahil edildiğini ifade eden Erkut, şunları söyledi:

"İstasyonumuz, dış bölümde 54 adet havuz ve kuluçkahane ile idari bölümleri kapsayan binadan oluşuyor. Tesiste, doğadan damızlık temini, doğadan yakalanan bireylerin suni şartlara uyumu, sağım ve kuluçkalama, yavru ön besleme, beyaz kurtçuk üretimi, belirli boya ulaşan (4-6 santimetre) yavruların ebeveynlerinin alındıkları su kaynaklarına nakilleri, üretilen yeni jenerasyonlardan damızlık stoka ilave edilmek üzere anaç balıkların yetiştirilmesi işlemleri yapılıyor."

-2 milyon 300 bin yavru bekleniyor-

Türkiye'nin farklı illerinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Erkut, Trabzon, Ardahan, Artvin, Rize, Giresun, Ordu, Sinop, Gümüşhane, Bolu ve Tunceli'de 14 değişik su kaynağından yakalanan anaç alabalıklarla yavru alabalık üretiklerini vurguladı.

Anaç sayısına bağlı olarak 2006-2011 döneminde bir milyon 658 bin adet yavru alabalık ürettiklerini belirten Erkut, şöyle devam etti:

"Aynı dönem içerisinde bir milyon 297 bin yavru alabalığı su kaynaklarına bıraktık. 2011-2012 Ekim-Ocak sağım döneminde yaklaşık 2,5 milyon yumurta sağımı yaptık. Bunun sonucunda da yaklaşık 2,3 milyon yavru alabalık bekliyoruz. Her su kaynağından alınan anaçlar, istasyonumuzda ayrı ayrı stoklarda ve bunlardan alınan yavru balıklar da yine aynı şekilde havuzlarımızda tutuluyor. Yavrular 5-6 santimetre büyüklüğü ulaştığında anaçların alındıkları akarsulara bırakılacaklar. Böylece genetik kirliliğin önüne geçmeyi ve akarsuların yerli alabalık stoklarını artırmayı amaçlıyoruz."